apple_logo_iconJe nový rok, tudíž i čas na spoustu spekulací o tom, co můžeme očekávat od roku 2015. Letošní rok ne všechny mohl uspokojit, o to víc můžeme spekulovat o blízké budoucnosti. V předešlém roce vyšel stejný článek dnes už na loňský rok 2014 ve kterém se můžete pro zajímavost ohlédnout co se vlastně vyplnilo.



 Watch

Hned z jara se dočkáme zahájení prodeje Apple Watch představených v září po boku iPhone 6 a 6 Plus. Apple představil hned tři verze a to Apple Watch, Apple Watch Sport a Apple Watch Edition. Cena bude od 350 dolarů (7 982 Kč) za Apple Watch ale za ty nejdražší 18 karátové Apple Watch Edition si Apple možná naúčtuje až 5000 dolarů (115 000 Kč), což za hodinky které za dva roky už nebudou v módě navíc s malou kapacitou baterie, která se může brzy porouchat.

apple_watch6

Od další generace Apple Watch můžeme očekávat nové senzory, které budou měřit naší tělesnou aktivitu. Senzorů by mohlo přibýt až deset. Hodinky by se mohly osamostatnit od iPhonu. To by znamenalo, že by se aplikace spouštěli přímo z hodinek a využívali jen svůj hardware bez potřeby využít iPhone. Hodinky by mohly změnit tvar z čtvercových, by Apple mol udělat kulaté. V případě Android Wear více táhnou zákazníky kulaté hodinky než čtvercové.

apple watch koncept

MacBook Air 12“

O novém MacBooku Air s 12“ displejem se spekuluje dlouho. Zatím nevíme, jestli se bude šasi laptopu podobat nynějšímu MacBooku Air anebo se dočká významného redesignu, ale rozhodně by měl být tenčí. Měl by se nabízet hned ve třech barvách stejně jako nové iPady a iPhony. Zajímavostí bude pasivní chlazení bez jediného větráku. Apple by měl zvolit procesory Intel Broadwell Core M. Displej o úhlopříčce 12-palců se bude řadit mezi Retina displeje. Notebook se možná vzdá konektoru MagSafe a možná ho nahradí nový USB Type C.

Méně důvěryhodné informace spekulují i o 12“ tabletu podobnému iPadu, který po připojení k docku s klávesnicí a počítačovým hardwarem se přepne z iOS do OS X. Apple si tuto myšlenku dokonce nechal patentovat.

MacBook_Air_12

Apple TV

Set-top box od Applu by se mohl dočkat významné aktualizace. Apple TV se dočká nového hardwaru pravděpodobně Apple A8 nebo Apple A8X. Takto vysoký výkon by dnešní Apple TV absolutně nevyužila. Z Apple TV by se ale mohla stát velmi levná herní konzole se zástupem her z Indie scény. Instalace her bude možná jen z App Storu ten by byl dostupný pouze pro příští Apple TV.

Důležitá bude hlavně ovladatelnost takového zařízení. Apple koupil společnost PrimeSense, firma vytvořila technologii, kterou využívá Microsoft Kinect pro zaznamenávání pohybu a prostoru. Je možné, že přijdou nové aplikace, které budou zaznamenávat váš pohyb, a prostředí zařízení bude reagovat třeba na vaše pohyby rukou.

Ne vždy bude pohyb rukou žádaný, bylo by logické, aby zůstal i ovladač. Ovladač asi nepřijde s dotykovým displejem, to by vyžadovalo větší kapacitu baterie a ta u malých zařízení od Applu nebývá příliš častá, ale touchpad nebo senzor pohybu pro ovládání třeba kurzoru jsou méně náročné, dále by se na ovladači mohl nacházet mikrofon pro komunikaci se Siri.

Pokud přijde na hry, dlouho nevydržíte máchat rukou okolo sebe nebo skákat před televizí, nejlepší způsob jak ovládat hry z pohodlí gauče je gamepad. Apple umožňuje ovládat hry na iOS gamepadem už od iOS 7, neměl by být problém použít stejné gamepady i u Apple TV, vyskytuje se i možnost gamepadu od Applu.

Apple TV článek

iOS

Applu se daří držet informace o iOS velmi dobře, proto můžeme jen odhadovat. Apple by už neměl dělat žádné významné designové změny a po ne moc vydařeném iOS 8 se asi víc zaměří na optimalizaci. Můžeme očekávat otevřenější myšlení Applu a tedy i nějakou funkci, kterou si převezme od Androidu. Apple by mohl umožnit vytvářet aplikace, které se dokáží sami přizpůsobit displeji, to by ulehčilo vývojářům práci, nemuseli by své aplikace předělávat pro nové zařízení, navíc by to zlepšilo kvalitu aplikací pro iPhone spuštěných na iPadu. Můžeme jen doufat, že příští rok Apple rozšíří Apple Pay a Siri do ČR a SK. Zatím víme, že se Apple Pay dostane v polovině roku 2015 do Velké Británie.

Nového systému se asi nedočká iPhone 4S, iPad 2, iPad mini a iPod Touch 5. generace.

Dočkáme se další řady aplikací, které Apple vytvořil ve spolupráci s IBM.

https://https://www.youtube.com/watch?v=_hyvNyv-4mU

CarPlay

U funkce CarPlay nečekejme nic výrazného, Apple bude pokračovat v rozšiřování funkce do další automobilů. CarPlay bude stále závislý na iPhonu ale už nebude nutný kabel a propojení multimediálního systému s telefonem bude možné díky Wi-Fi.

Pokud očekáváte, že CarPlay se osamostatní od telefonu, tak vás zklamu. Něco takového by bylo možné, kdyby Apple sám začal vyrábět multimediální systémy nebo by Apple vytvořil přizpůsobivý systém jako je Android.

https://https://www.youtube.com/watch?v=kqgrGho4aYM

OS X

Stejně jako v případě iOS se Apple zaměří na optimalizaci a přidání nových funkcí. Jednou z nich může být i Siri. Neměla by nastat žádná změna u podporovaných počítačů. Představení nových systémů se očekává na 8. – 12. června v Moscone Center. Nové označení iOS 9 asi nikoho nepřekvapí, ale jméno OS X 10. 11. je zatím utajováno. Apple si zaregistroval ochranné známky na tyto místa: Yosemite, Redwood, Mammoth, Kalifornie, Big Sur, Pacifik, Diablo, Miramar, Rincon, El Cap, Redtail, Condor, Grizzly, Farallon, Tiburon, Monterey, Skyline, Shasta, Sierra, Mojave, Sequoia, Ventura a Sonoma.

continuity OS X Yosemite

iPhone

iPhone bude pro Apple stejně jako tento rok nejdůležitějším produktem roku. Proto už teď se spekuluje o nadcházejících telefonech. Nový iPhone 6 a 6 Plus se prodávají krátkou chvíli od 9. 9. 2014 a stále Apple nestíhá pokrýt poptávku, není tedy divu, že na iPhonech tak moc záleží.

Některé zastánce Applu překvapilo, že Apple představil telefony 4,7“ a 5,5 palcovým displejem. Ne všem tato velikost vyhovuje, a proto zůstávají u svých starších modelů, právě pro tyto uživatele se Apple rozhodl připravit třetí telefon do rodiny iPhonů 2014/2015. Nemělo by se jednat o nástupce iPhone 6 a 6 Plus, nýbrž o telefon který se bude prodávat po boku větších telefonů. Možná ani neponese jméno iPhone, ale jeho displej bude 4-palcový, jako iPhone 5,5C a 5S. Nebylo by překvapivé, kdyby se na trh dostal ještě z jara, ale může být představen až s novou hlavní modelovou řadou. Všechny nové iPhony by se mohly konečně dočkat safírových skel.

O nástupcích iPhone 6 a 6 Plus se toho moc neví, ani jejich označení není odtajněno. Je velmi brzy odhadovat jejich označení, může se totiž stát, že Tim Cook nařídí ještě možné přejmenování, stejně jako to bylo v případě iPhone 6 Air a 6 Pro na iPhone 6 a 6 Plus. Rozhodně iPhone 6S a 6 Plus S zní velmi kostrbatě. Apple je připraven na zvýšení počtu pixelů, protože v iOS 8 se našli grafické prvky připravené pro vyšší rozlišení než má iPhone 6 Plus, to se asi nestane hned v příštích modelech, vývojáři nyní musí optimalizovat aplikace pro iPhone 6 a 6 Plus a pokud by se zase změnilo rozlišení iPhonů, museli by to udělat znova.

Apple možná přidá další funkce NFC, jako otevírání dveří, to by se mohlo hodit třeba při návštěvě hotelu. S tým souvisí i Touch ID, Apple se pokusí ošetřit svůj systém pro ověřování uživatele před prolomením. Apple má patent na přemístění čtečky otisku prstu přímo pod displej. Home Button by už nebyl zapotřebí. Při navrhování Home Button Apple nepočítal s funkcemi, které iPhone dovede, proto se nabalilo na jedno tlačítko moc funkcí. Po jednom stlačení přejdete na domovskou obrazovku, po dvojitým stlačení přejdete do Multitaskingu, dlouhé stlačení vás přesměruje na Siri, dotykem na Touch ID se sejme váš otisk prstu, při dvojitém poklepáním na Touch ID u iPhone 6 Plus se prostředí iOS posune dolu pro lepší dosah. To je přeci jen moc funkcí na jedno tlačítko a zasloužilo by si změnu.

https://https://www.youtube.com/watch?v=29EBe-aoTGc

iPad

Příští generace iPad Air a iPad mini projde každoročním navýšením výkonu. Mezi dvojici iPadů ale může přijít i iPad Pro. iPad Pro s 12-palcovým displejem by měl cílit na korporátní sféru. Tomu pomůžou i nové aplikace, které vznikly za spolupráce Applu a IBM. iPad Pro by mohl přijít o Home Button. Nové tablety by měli být osazeni procesory Apple A9X a M9 k tomu až 4 GB RAM.

iPady se možná dočkají dvouokenního multitaskingu. Což by neměl být problém dvě s rozlišením 1024 x 768, které používá třeba iPad 2 se vejdou do rozlišení 2048 x 1536 tedy rozlišení iPadů s Retina displejem.

Apple přestane prodávat iPad mini první generace. První iPad mini má ještě totožný hardware s iPad 2. Procesor Apple A5 je už velmi starý a jeho odstranění by dávalo smysl. Procesor Apple A5 se stále ještě nachází v Apple TV a iPod Touch 5 generace.

https://https://www.youtube.com/watch?v=S0uKMN5SD5M

iPod

Prodeje iPodů každým fiskálním čtvrtletím klesnou a Apple je nechává pomalu umírat. Naposledy se iPody dočkali aktualizace v roce 2012. iPod Touch 5. generace má na dnešní dobu mizerných 512 MB RAM a starý procesor Apple A5. Není pravděpodobné, že by Apple držel při životě iPody dlouho a stejně jako iPod Classic zmizí z trhu.

Mac

V případě počítačů nečekáme velké změny, MacBook Air 11“ a 13“ může nahradit MacBook Air 12“ nebo jen přibude do řady laptopů, v takovém případě by mohly všechny MacBooky Air přejít na Retina displeje. Mohlo by dojít k zeštíhlení počítačů a jako u každých Maců by měla dojít i malá obnova hardwaru.

Design MacBook Pro se už dlouho nezměnil, jen lehké úpravy kvůli Retina displeji. Redesign tedy není nemožný. Spekuluje se o ukončení prodeje MacBook Pro 13“, tedy jediném MacBooku Pro bez Retina displeje.

O změně designu Mac mini se už nějakou chvíli spekuluje, zatím jsme se v říjnu dočkali jen změny hardwaru. Mac mini stejně jako všechny počítače Mac přejde na USB Type C.

iMac se nedočká žádné designové změny ale 21“ iMac možná přejde na Retina displej. Díky DisplayPortu 1.3 bude možné i iMac s Retina 5K displejem použít jako monitor

Ani Mac Pro by se neměl dočkat žádné změny vzhledu, Apple ho modernizoval na konci roku 2013. Není tedy důvod ho zatím měnit.

Thunderbolt display

Svůj monitor Apple dlouho nevylepšil a můžeme očekávat navýšení rozlišení stejně jako v případě

iMac s Retina 5K displejem. Dosud Apple nemodernizoval svůj displej kvůli zastaralým portům. Video Electronics Standards Association (VESA) představila nový standard DisplayPort 1.3. Nový port byl ale představen teprve v říjnu. DisplayPort 1.3 zvládne rozlišení 5120 x 2880, tedy totožné rozlišení jako má iMac s Retina 5K displejem.

Beats

Sluchátka Beats jsou vždy o designu a značce a jejich zvuku často zákazníci mluví jako o „přebasovaném“ a zkresleném. To by se mohlo změnit, Apple v poslední době přijal několik expertů na zvuk včetně Petera Easttyho s 40 letými zkušenostmi s digitálním zvukem, dále přijal Tomlinsona Holmana, který vytvořil formát THX.

Změn by se měla dočkat i streamovací služba Beats Music, ta by mohla být integrována do iTunes a mohla by nahradit iTunes Radio o kterém se v poslední době moc nemluvilo. Spekuluje se i o přejmenování aplikace. Apple jedná i o zlevnění služby z 10 dolarů na polovinu, ve výsledku by to bylo 60 dolarů za rok, což je částka, kterou za rok utratí průměrný zákazník v iTunes.

Apple-iBeats-concept-5

Doplňky

Apple Wireless Keyboard, Magic Mouse, Magic, Trackpad, AirPort Express, AirPort Extreme a AirPort Time Capsule jsou produkty, o jejich vývoji nevíme vůbec nic. Není moc věcí, co by se na těchto doplňcích dalo změnit, i když haptická odezva třeba na Magic Trackpadu by mohla být zajímavá. AirPorty Apple nedávno modernizoval.

Příští rok by se měli začít ve velkém vyrábět produkty s podporou HomeKit. Mnoho doplňků s podporou HomeKit nebo HealthKit se ukáže na Las Vegaském veletrhu CES, který se uskuteční ve dnech od 6. do 9. ledna.

homekit

Apple UHD TV

Bájná televize od Applu je stále velkým tajemstvím, nové odhady mluví o prodeji v roce 2016, což je stále dlouhá doba, ale to neznamená, že ji Apple nemůže začít vyrábět již příští rok.

AppleTV iTV

Virtuální realita

Podle nedávno registrovaných patentů se dá soudit, že se Apple zajímá o virtuální realitu. Zařízení podobné Oculus Rift by mohlo najít uplatnění jako přikoupitelná periferie k Apple TV nové generace.

Nečekejme chytré brýle jako ty od Googlu, lidé o ně nemají takový zájem, ale rozšířená a virtuální realita jsou v hledáčku Applu. Apple dokonce hledal programátora pro vytvoření rozšířené a virtuální reality.

apple_patent_video_goggles_tether