macbook pro 2015 iconNa USB-C konektor jsou zatím rozporuplné názory. Jedni se bojí nasazení jediného USB-C konektoru postupně do všech MacBooků Pro a Air, podobně jako u MacBooku s Retina dipslejem, protože by jim zkrátka nestačila redukce na jedno klasické USB a další porty. Na druhou stranu přináší zcela nové možnosti např. pro připojení externí baterie nebo čistější design.



Stačí si pouze představit potřebu připojení dvou USB zařízení zároveň a u jednoho USB-C konektoru vzniká problém s nereálným připojením (komplikace je ihned na světě).

Přiznejme si, hlavní na čem záleží je jak moc chce svůj MacBook využívat a k čemu má být vlastně určen. Pro studenty k diplomové práci, studijním materiálům, internetu, mailům a sociálním sítím bohatě postačí MacBook s Retina displejem 2015 nebo MacBook Air. V takovém případě je nebude ani extrémně omezovat redukce, kterou budou muset u sebe neustále nosit.

2015 macbook usb-c

Při představě použití tohoto jednoho „konektoru budoucnosti“ u MacBooku Pro je toto řešení doslova tristní. Pokud by byla možnost připojení minimálně 2 až 3 USB-C konektorů, tak se dá považovat tato možnost za opravdovou „PRO“ variantu.

VGA výstup, jedno USB 3.0 a napájení přes USB-C konektor je super, ale kde jsou další dnes ve velkém používané koncovky na které budete potřebovat další samostatný USB-C konektor? Podle dosud dostupných redukcí a adaptérů se jedná např. o HDMI (4K/30Hz), DisplayPort (4K/60Hz), Gigabit Ethernet Adapter. Chcete další USB 3.0 nebo 2.0, tak budete potřebovat další USB-C konektor.

Existují však i další hojně využívané konektory pro které zatím stále neexistuje žádná redukce jako třeba Thunderbolt, Thunderbolt 2 a nebo FireWire s využitím pro pevné disky a zvukové karty. Svojí důležitost nese i několik let používaný slot pro SD karty u MacBooků Pro. Ten lze samozřejmě nahradit čtečkou karet připojující se do USB, ale nebude ten svět potom pouze o nekonečných redukcích?

usb-c

Dnešní svět je samozřejmě o domácích úložištích jako je NAS, Apple AirPort Time Capsule určených pro ukládání fotek, videí, hudby, dat a záloh z Time Machine. Tato úložiště fungují snadno pouze přes Wi-Fi, ale to kvůli tomu vyhodíte svůj externí disk na FireWire o kapacitě několika TB?

MacBook s Retina displejem 2015 začínájící v ČR na ceně 39.990,- Kč nebo v případě dražší varianty 47.990,- Kč a to je opravdu drahá hračkou v porovnání s MacBookem Air s podobnou sestavou (kromě 4 GB RAM a procesoru Intel Core M), který pořídíte za 36.990,- Kč. MacBook Pro s Retina displejem má cenovku o něco vyšší než MacBook s Retina displejem, ale rozdíl není nijak závratný.

MacBook-20151.png.pagespeed.ce.gp-27kSFw7