icon_prague_icon_festivalO víkendu měli všichni příznivci produktů značky Apple a tech-pozitivní lidé příležitost zúčastnit se festivalu iCON Prague, v České republice jediného svého druhu. Letošní ročník se oproti minulému konal o měsíc později a nabídl nové řečníky i změny v programu. Celkové téma ale zůstalo stejné, přednášky byly ve většině případů zaměřeny na to, jak si zjednodušit život chytrými technologiemi.



V tomto článku bych chtěl festival přiblížit lidem, kteří ho neměli možnost navštívit, a připojit pár svých subjektivních dojmů z pohledu dobrovolníka. Dobrovolníci měli na festivalu důležitou roli, byli pravou rukou organizátorů a jejich činnost přispívala k plynulému chodu všech přednášek na festivalu. Já jsem měl to štěstí, že jsem se do tohoto týmu dostal a mým úkolem na festivalu bylo především podávat informace a odpovídat na otázky návštěvníkům. Společně se třemi kolegy jsme tuto činnost vykonávali na tzv. Info stánku.

Pojďme se na chvíli vrátit zpátky k víkendu!

1 iCON Prague 2015

O čem to bylo letos?

Celý program byl rozdělen do tří částí – iCON Festival, iCON Trénink a iCON Konference. Na většinu přednášek byl vstup zdarma. Předložit vstupenku jste museli u iCON Konferenci a několika přednášek v iCON Tréninku. Pro ty, kteří si řekli, že tady neutratí ani korunu, byl na iCON Festivalu připraven nabitý program. Zmínil bych například přednášku od Tomáše Kánského, který návštěvníkům přiblížil aplikaci Periscope, Honzu Březinu, který poradil, jak nejlépe naložit s fotografiemi na Macu, nebo již klasické přednášky místních vystavovatelů (HBO, Easystore, Logitech, ESET a další).

[app url=“https://itunes.apple.com/cz/app/periscope/id972909677?mt=8″]

V placené části byl nejvíce viditelný americký designér a propagátor skečnoutingu Mike Rohde. Ten se objevil hned ve dvou přednáškách a divákům podrobně vysvětlil o čem skečnouting je, jaké má výhody a proč ho máme používat. Ale nebyl to jen Mike, který přijel prezentovat na iCON ze zahraničí. Dalším řečníkem byl nor Thomas Hellum s přednáškou o novém konceptu „Slow TV“. Jedná se o několika hodinové pořady (např. cesta vlakem, plápolající oheň nebo pletení svetru), které po dlouhou dobu sledují určitou činnost. Třetí zahraniční host, Frank Meeuwsen, návštěvníkům předvedl profesionální práci s aplikací Evernote a ukázal, jak jednoduše může Evernote fungovat ve firemním prostředí.

Jako by měl iCON tušení, že se Apple spojí s Teslou

Jeden z partnerů festivalu byla aplikace Liftago, která je, zejména v Praze, velmi známá díky vyhledání nejvhodnějšího taxíku, kterého v danou chvíli potřebujete. Liftago si na iCONu připravilo pro návštěvníky dva vozy a možnost se jedním z nich svést. Možná se ptáte, co je na tom tak atraktivní. Jedno z nich totiž bylo vozidlo značky Tesla, tedy elektromobil americké značky, který ještě na český trh nevstoupil. Návštěvníci kromě jízdy tímto luxusním automobilem mohli získat poukázku s 400,- Kč na jízdu taxíkem.

V nedávné době se spekulovalo o akvizici automobilky Tesla firmou Apple. Stále se ale o této věci pouze spekuluje a můžeme se jenom dohadovat, zda by se tento tah Applu vyplatil.

2 iCON Prague 2015

Soutěž o iBeacony

iCON návštěvníkům mj. nabídl poznat nepříliš starou technologii zvanou iBeacon. Tuto technologie využívá Apple ve svých kamenných obchodech Apple Store, kde malé krabičky fungují jako poskytovatel informací o příslušném produktu. iBeacony slouží hlavně k bezdrátovému přenesení určitých informací do telefonu a podat tak zákazníkovi název, podrobnosti či cenu produktu.

Soutěž probíhala v přízemních prostorách Národní technické knihovny (tedy v místech konání festivalu) a soutěžící měli za úkol nasbírat buď určitý počet iCoinů, nebo co nejvíce. Sbírání probíhalo několika způsoby – na každém stánku byly umístěné iBeacony a když jste se k nim přiblížili svým iPhonem, do nainstalované aplikace iCON Prague se vám přičetla určitá částka. Také stačilo přiložit dva iPhony blízko k sobě a dostaliste další várku iCoinů. Soutěžící si poté mohli odnést ceny v podobě trička s logem iCONu, poukázek od partnerů nebo kurzu Honzy Březiny.

Já jsem měl smůlu, že v aplikaci, skrze níž probíhala soutěž, nebyla podpora iOS 6, takže jsem nemohl sbírat (stále vlastním iPhone 3GS).

iBeacon icon

And one more thing…

Velkým překvapením pro mě byl úctyhodný zájem nevidomých lidí o tento festival. Zaznamenal jsem mnoho lidí s tímto handicapem a několik z nich jsem po festivalu osobně provázel. Byli otevření, nebáli se prodejců zeptat na všelijaké otázky a byli schopni reklamovat vadné příslušenství.

Apple při vývoji svých produktů myslí opravdu na všechny uživatele a tito lidé jsou toho důkazem!

A co příští rok?

Hlavní organizátor Petr Mára sice na závěr festivalu oznámil, že se těší, až se se všema uvidí příští rok, ale nepotvrdil přímo, že se akce bude opakovat. Stejně to ale bylo i minulý rok a my pevně věříme, že se za rok uvidíme znova.

Naše redakce se příštího ročníku zúčastní taky, budeme se lišit od ostatních návštěvníků speciálními tričky. Můžete se tak těšit na rozhovory, fotografie a články z této jedinečné události. Budeme rádi, když se s námi setkáte a podebatujete o společných zájmech.

iconprague-2015-620x260