jailbreak icon logoApplu se povedlo vytvořit nový bezpečnostní systém, který nazval Rootless. Rootless bude fungovat na úrovni kernelu a to v systémech OS X a iOS. Rootless zabrání uživatelům na administrativní úrovni přistupovat k některým chráněným souborům. Podle inženýrů Applu, kteří jsou z nového bezpečnostního systému nadšeni, půjde o velkou ránu pro komunitu používající Jailbreak.



V OS X by mohla být funkce vypnutelná, ale dá se očekávat, že ve výchozím nastavení bude zapnutá. Pokud Rootless nebude možné vypnout i na OS X mohla by skončit spousta užitečných nástrojů pro zkušenější uživatele.

Na druhou stránku bude výrazně posílená bezpečnost, která v iOS 8 a 7 velmi pokulhávala a začalo se vyvíjet několik velmi sofistikovaných virů. Systém Rootless by ale mohl Applu přinést spoustu peněz z korporátních sfér, kde je bezpečnost na prvním místě a právě telefony ji velmi ohrožovali.

Jako při každé akci Applu vám připravíme shrnutí toho co Tim Cook a další vysoce postavení zaměstnanci prezentovali. Nejinak to bude u WWDC 2015, které začne 8. června prezentací novinek.

ios-7.1 falešný fake jailbreak

Zdroj: 9to5mac.com