apple_keynote_event_2015_iphoneDnes 9. 9. 2015 v 19.00 odstratoval každoroční Apple event, který byl tentokrát přesunut z tradičního úterního termínu na středeční a může za to hezky vypadající datum 9. 9. Prezentace se konala v divadle Billa Grahama v San Franciscu. Divadlo se používá převážně na koncerty, protože má v možnostech nabídnutí až 7.000 míst k sezení.



Spekulovalo se o hudebním hostovi jako Drake nebo Macklemore, ovšem vše bylo nakonec úplně jinak. Při loňském představování iPhonu byl jako dárek nadělené album od U2.

Před celým zahájením hrálo rádio Beats 1. Potom byli všichni novináři vyzvání ke ztišení elektrických zařízení, aby nerušili prezentaci.

tim

Tim Cook již tradičně zahájil celý event a vstoupil na jeviště tradičně ve fialové košili zastrčené do černých kalhot. Jeho příštup byl velmi nadšený a srdečně přivítal všechny v divadle Billa Grahama.

Apple Watch

Okamžitě po zahájení se přešlo na Apple Watch. Mluvilo se o uživatelích, kteří si oblíbili jednoduché odpovídání na notifikace a rychlý přístup k Siri. Neuvěřitelných 97% zákazníků je spokojeno. Tim Cook předal slovo Jeffu Williamsovi. Ten začal o  Complications pro Apple Watch od vývojářů. Apple Watch mají již 10.000 aplikací. Do Apple Watch se dostane i Messenger od Facebooku. GoPro vytvořilo aplikaci pro ovládání kamery z hodinek.

Na jeviště se dostal Dr. Cameron Powell.

Aplikace dokáže získávat data o vašem těle, bude pro doktory a zdravotní střediska. Aplikaci mohou využít třeba i těhotné maminky protože aplikace dokáže rozpoznat tep plodu v bříšku.

1

Jeff dále představil nové řemínky pro Apple Watch. Řemínky Hermes jsou ve třech variantách.

2

Hliníkové Apple Watch mohou nyní být Gold a Rose Gold. Apple připravil řemínek Product (RED). Nový systém WatchOS 2 přijde na Apple Watch 16. října 2015.

3

 

iPad Pro

Tim Cook potom začal mluvit o iPadu „iPad je vyjádřením naší vize budoucnosti výpočetní techniky.“ Apple ukazála ve videu vůbec první pohled na iPad Pro. Tento iPad má čtveřici reproduktorů. Pak příjde Tim Cook na pódium a drží v rukou iPad Pro.

5

Phill Shiller si převzal slovo a začal mluvit o iPadu Pro. Zařízení s iOS a největší obrazovkou. iPad Pro má úhlopříčku 12,9″ iPad Pro vyúžívá spoustu funkcí z iOS 9.

Šířka displeje iPro je stejná jako výška iPad Air. iPad Pro má 5,6 milionů pixelů. „Nejmoderjnější displej, který jsme kdy vytvořili.“ Rozlišení displeje je 2732 x 2048 pixelů.

2

iPad pro má procesor Apple A9X a dvojnásobnou propustností pamětí. A9X je 1,8 rychlejší než A8X. Výkon od prvního iPadu se 360x znásobil.

3

4

Tloušťka bude 6,9 mm, přitom iPad Air 2 má 6.1mm.

6

Dočkáme se 10 hodinové výdrže baterie. Na iPadu jede AutoCAD. Apple se zaměřil na dobré zvukové podání. Frekvence reproduktorů se mění podle toho jak ho držíte.
5

Softwarová klávesnice se dočkala novinek navíc Apple má nový doplněk Smart Key Board. Apple chce asi vyrovnat síly s Microsoft Surface. iPad Pro má nový konektor třeba pro propojení s klávesnicí magnetický.
7

Pro iPad Pro bude i stylus Apple Pencil. Ve špičce tužky jsou citlivé senzory. Tužka reaguje na tlak a náklon. Stylus můžete používat i když se iPadu dotýkáte prsty. Apple Pencil má i Lightning konektor, když chcete nabít tužku zapojíte ji do iPadu.

8
41

Potom se na pódiu nečekaně objevil šéf Office z Microsoftu, Kirk Konigsbauer. Kirk mluvil o Microsoft Office pro iPad. Používání třeba Wordu by mělo být velmi jednoduché a programy Microsoft Office spolupracují s Apple Pencil. Díky multitaskingu můžete používat Excel i Word najednou.

10

Podpory Apple Pencil se dočkal i PowerPoint. Mnoho unikátních funkcí, které měl Surface Pro se nyní objevilo i na iPadu.

9

Další kdo se zúčastnil této krásné prezentace byl i Eric Snowden z Adobe. Ukázal práci s růžnými fonty a hned se dostal k multitaskingu a upravil fotografii pomocí Adobe Fix.

1 2

Novou aplikaci 3D4Medical prezentovala Irene Walsh. Díky, iPadu Pro se zlepšila komunikace s pacienty. Aplikace renderuje lidské tělo a s Apple Pencil můžete provést řez tkáněmi a prohlédnout si průřez třeba svalu. Lékaři mohou sdílet 3D model s pacienty.

4 5 6

Shiller zrekapituloval informace o iPad Pro. iPad Pro zvládne až 150 Mbps download na LTE.  Fotoaparát je 8Mpx. iPad Pro začíná na 799 dolarech za 32 GB, 949 dolarů za 128 GB a s LTE vyjde na 1079 dolarů. Apple Pencil bude stát 99 dolarů a Smart Keyboard 169 dolarů.

iPad mini 4 generace se začne prodávat od 399 dolarů. iPad mini 2 od 269 dolarů a iPad Air od 399 dolarů, iPad Air 2 od 499 dolarů.

27

Apple TV

Tim Cook dále přešel k Apple TV a chce televizi posunout o novou úroveň dál. Apple TV má zcela nové prostředí a skvěle spolupracuje se Siri.

Eddy Cue vystřídal Tima a začal o Apple TV. Ovladač pro TV má nový skleněný touchpad stejně jako MacBooky. Ovladač má jen šest tlačítek hlavní bude komunikace se Siri.

15

Apple TV spolupracuje s iTunes, Netflixem, Hulu, HBO a Showtime.

16

Apple přešel z černého prostředí na převážně bílé. Apple TV počítá s hrami her pro iOS. Siri umí prohledávat spoustu dat o filmech a seriálech.

Siri se vrátí o 15 sekund když se jí zeptáte například co herec říkal. Siri dokáže vybírat filmy třeba i podle herců.

19

Apple TV k traileru zobrazí spoustu informací o filmu. Mezitím co se díváte na film můžete Siri požádat o informace o počasí nebo o výsledku sportovních utkání. Apple TV samozřejmě spolupracuje s Apple Music.

17

Apple TV má nový operační systém tvOS.

18

Apple připravil spoustu nástrojů pro vývojáře. Na Apple TV se dostala hra s Raymanem. Sandy Sum ukázal, jak se hraje na Apple TV. Například Crossy Road se dostala do tvOS. Hru na televizi můžete hrát třeba proto, že si chcete zahrát se svým kamarádem, který přišel na nátěvu s iPhonem.

20

Jon Carter z Harmonix předvedl hru Beat Sports. Hudební hra pro celou rodinu. Hra je exkluzivně vytvořená pro Apple TV. Ovládá se pohybem podobně jako hry na Nintentdu Wii. Můžete použít iPhone nebo iPod jako pohybový ovladač.

21 22

Michelle Peluso z GILT promluvila o nakupování z gauče. Gilt má 80% tržeb ze zařízení od Applu. GILT je aplikace pro nakupování módního oblečení. Můžete si prohlížet různé fotky oblečení vč. velikostí a ceny. Z GILT můžete rovnou nakupovat, ale Apple TV s Apple Pay nespolupracuje.

1 2 3

Aplikace o sportu si v Apple TV najdou své místo. Jednou z prvních bude MLB.TV, aplikace třeba streamuje video a může ukazovat informace navíc. Pokud jsou třeba dva baseballový zápasy najednou můžete si je pustit najednou.

4

tvOS dokáže pracovat s notifikacemi. Aplikace z iOS dostanou i na Apple TV. Apple TV upgradovala na 64-bitový A8 čipset. Ze zadu jsou porty na napájení, HDMI a Ethernet. Ovladač je s Apple TV spojen přes Bluetooth 4.0. Ovladač má Lightning konektor pro nabíjení.

Apple TV se začne prodávat za 149 dolarů 32 GB verzi a 64 GB verze se na trh dostane za 199 dolarů. tvOS si mohou vývojáři vyzkoušet již dnes.

5 6 7 8

 

iPhone 6s a iPhone 6s Plus

Tim Cook poté začal mluvit o iPhonu. iPhone měl 35 procentní růst a 75% růst v Číně.

1

Apple nabídne iPhone ve čtyřech barvách. Očekávejte novou barvu Rose Gold. Tim Cook představil iPhone 6S a 6S Plus.

5

Phill Shiller oznámil novinky o iPhonech. Apple vylepšil hliníkovou slitinu a nabídne telefon v stříbrné, zlaté, šdé, a růžové zlato.

3

iPhony přijdou na trh s 3D Touch. 3D Touch ocení uživatelé, kteří chtějí používat iPhone jedním prstem. Nová gesta se nazývají Peek a Pop. Apple upravil spoustu věcí v iOS pro 3D Touch. 3D Touch můžete použít ve spoustě aplikacích. Telefon dokáže měřit vzdálenost mezi sklem a podsvícením.

7

iPhone dostane Taptic Engine. Vibrace mohou trvat 10 až 15 milisekund. iPhony dostanou také zajímavé tapety, které dokážou využít 3D Touch.

2

3D Touch můžete použít třeba v aplikaci Mail když při prohlížení e-mailů nechcete každý otevírat. Díky, 3D Touch můžete provést akce z aplikací aniž byste je otevřeli. Jde o kontextové nabídky, které můžete zobrazit na domovské obrazovce. S 3D Touch můžete jednoduše přecházet mezi aplikacemi. Apple již spolupracuje s Dropboxem, Facebookem a Instagramem na implementaci 3D Touch do aplikací.

8

V iPhonu můžete očkávat Apple A9 čip. Přišel s novou architekturou je o 70 procent rychlejší než A8. 3D Touch se dá použít třeba i ve hrách k Zoomování. Díky 3D Touch bude mít silné stisknutí telefonu při hrách konečně nějaký smysl. První z her co s 3D Touch spolupracuje je hra od Pixeltoys.

Apple samozřejmě nezapomněl ani na koprocesor M9.

9

Apple udělal novou generaci Touch ID která je mnohem rychlejší. iSight kamera má nyní 12 MPx. Konkurence nabízí i 20 MPx fotočipy, ale ne vždy navýšení pixelů stačí a Phill se nás snašil přesvědčit, že se Apple zaměřil na spoustu dalších důležitých aspektů.

10

Fotky z nového iPhony by měli mít mnohem méně šumu. Phill ukázal fotografie vyfocené profesionály. Podání barev, které mají fotografie z iPhonu je neuvěřitelné. Apple dohání konkurenci a nabídne natáčení vide ve 4K.

11

Přední kamera FaceTime HD Camera dostala 5MPx fotočip. Pokud chcete lepší světlo při focení selfie, tak se může Retina displej rozjasnit až 3x více.

13

Apple vytvořil Live Photos což je obdoba HTC Zoe. Natočíte animaci a při vyšším stisku fotografie ožije. Tyto živé fotografie budou zabírat spoustu místa 16 GB by bylo žalostně málo. Wi-Fi iPhonu by mělo být až 2x rychlejší.

Apple vytvořil aplikace pro Android, která zlehčí přestup z Androidu na iOS. Apple si samozřejmě pro iPhony připravil nové doplňky jako kryty, docky, atd.

iPhone má slitinu hliníku 7000 série a silnější sklo.

Apple bude nabízen opět v 16 GB verzi, 64 Gb a 128 Gb verzi a to i v případě iPhone 6s Plus. Apple připravil nový program pro každoroční upgrade odemčených telefonů. Jde o leasing na telefon.

14 16 18 19 20 21 22

iOS 9 vyjde 16. října. Apple připravil nové ceny na iCloud. 50 GB získáte za 0.99 dolarů měsíčně, 200 GB za 2.99 dolarů měsíčně a 1TB za 9,99 dolarů měsíčně.

17

Apple do nové reklamy na iPhony zapojil i Selenu Gomez.

Tim Cook závěrem udělal rekapitulaci novinek z dnešního eventu. Samotný Tim Cook zatleskal zaměstnancům Applu. Potom Tim Cook pozval na pódium One Republic. One Republic zahrály píseň i speciálně pro Tima Cooka.

Skupina One Republic si připravila rovnou tři písně. Frontman z One Republic zvládl udělat Selfie za zpěvu s Timem Cookem.

Shrnutí připravovali Izzy Cooper a Michael Boháček.