iphone2gvsiphone6sPrvní generaci iPhonu, představil před osmi lety na pódiu sám bývalý CEO Steve Jobs. Tehdy to bylo něco průlomového, v té době byla totiž většina telefonů tlačítkových a ty co byly dotykové, tak pouze se stylusem, nikoli prstem. To se Jobsovi nelíbilo a tak v Applu vytvořili vlastní telefon, který se ovládal dotykem prstů.



iPhone označovaný jako 2G, měl 3,5 palcový displej s rozlišením 480 x 320 pixelů, měl připojení k Wi-Fi, Bluetooth, hmotnost byla pouhých 135 gramů a baterie měla kapacitu 1400 mAh. Měl i zabudovaný fotoaparát, který fotil snímky v rozlišení 2 megapixely. Operační pamět RAM, byla dnes směšných 128 MB.

Pokud to porovnáme s nejnovějším iPhonem 6s, ten má 4,7 palcový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, váží 143 gramů a baterie má kapacitu 1715 mAh. Zadní fotoaparát pořídí snímky v kvalitě 12 megapixelů a video zachytí ve 4K rozlišení, zatímco přední kamera má rozlišení 5megapixelů. Operační paměť byla letos u nejnovějšího modelu navýšena na 2GB RAM.

Nejnovější iPhone 6s je logicky rychlejší než iPhone 2G, ale rozhodně není nijak extrémně pomalý. Nejvíce jde však pokrok zaznamenat při načítání webových stránek v Safari, zde je kvůli svým 128 MB RAM první iPhone opravdu pomalý. Dnes je iPhone 2G spíše raritou a pokud nějaký takový kousek někdo má, rozhodně by se ho neměl zbavovat, jelikož cena takového telefonu roste. Jak se iPhone za 8 let změnil se podívejte v následujícím videu.

https://https://www.youtube.com/watch?v=vYuSWXoU2AQ