srovnani icon srovnání porovnání porovnaniApple TV se dostala do již rozběhnuté segmentu zařízení, který se snaží obsadit Google s platformou Android TV. Jednoduchý boj Apple TV mít rozhodně nebude, na trhu jsou již set-top boxy s několika nadstandardními funkcemi. Do srovnání přizveme nejlepší set-top box s Android TV na trhu Nvidia Shield Android TV a novou Apple TV.



Specifikace

Čtvrtá generace Apple TV dostala dvoujádrový 64-bitový čip A8, sekunduje mu 2GB RAM a uložiště si můžete vybrat mezi 32GB a 64GB. K televizi jí připojíte přes HDMI 1.4 s maximálním rozlišením Full HD.

Nvidia osadila Shield TV čipem Tegra K1, který údajně předčí svým výkonem Xbox 360 a PS 3. Aplikace mohou využít až 3GB RAM a uložit je můžete buďto do 16GB nebo 500GB interní paměti, ale pokud chcete ušetřit přibližně dva tisíce a oželíte 500GB paměti můžete připojit externí disk do USB 3.0, nebo microSD kartu s maximální velikostí 128GB.  Pro připojení k obrazovce můžete použít HDMI 2.0. Obraz můžete mít až ve 4K při 60 snímcích za sekundu.

Z výčtu vlastností vám musí být hned jasné že Nvidia se opravdu snažila a Apple TV je ve značné nevýhodě.

mpare-lead (1)

Ovladače

K Apple TV je přibalen Siri Remote ovládaný touchpadem a tlačítky. Přikoupit si samozřejmě můžete i různé gamepady od výrobců třetích stran.

Řada produktů Shield je koncipována jako herní zařízení, není se tedy čemu divit, že v krabici najdete gamepad. Gamepad má menší touchpad analogové páčky a tlačítka.

mpare-lead

Software

Apple tvOS se dostal teprve na trh, a je stále ještě spousta věcí co by měla přibýt. Hlavní výhodou systému a i nevýhodou zejména v Česku je zaměření na ovládání skrz Siri, které je dostupné jen ve vybraných zemích.

screen-shot-2015-11-07-at-10-29-47-am

App Store se teprve začíná plnit a moc velkých titulů zatím nenabídne. Bohužel nenachází se zde ani moc novinek, které jste ještě neměli možnost dohrát na iOS. Pokud ale na iOS máte nějakou hru rozehranou můžete si jí do Apple TV streamovat a iPad nebo iPhone použít jako ovladač. Důležité je také zmínit, že můžete některé hry hrát i ve více hráčích, Apple TV zvládne obsluhovat dva ovladače.

screen-shot-2015-11-07-at-10-31-33-am

Nvidia se ve hrách vyzná, není se tedy čemu divit, že se především zaměřila na ně. I přestože je Android TV na trhu déle tak zde nejsou všechny aplikace z Androidu. Stejně jako v případě tvOS záleží na vývojářích, zda umožní používat svoji aplikaci i na větších obrazovkách. Nepochybně Android TV nabídne více aplikací než tvOS.  Rozhraní systémů jsou ve spoustě věcí naprosto totožné a i Android TV můžete ovládat hlasem. Na rozdíl od Apple TV Android TV není omezena na světové regiony, takže Google NOW můžete kdykoliv využít.

screen-shot-2015-11-07-at-10-28-52-am

Nvidia své zařízení řady Shield vybavuje i vlastním softwarem. Krom toho že Nvidia má v Obchodu Play exkluzivní hry jako Half-Life 2 a další, nabídne službu GeForce NOW. GeForce NOW umožní streamovat AAA herní tituly, které znáte z počítačů. Za měsíční poplatek Nvidia nabídne základní herní balíček, ve kterém naleznete třeba Batman: Arkham City, Witcher 2, Dirt Showdown a spoustu dalších titulů. Za základní balíček zaplatíte 10 euro. Můžete si dokonce zahrát i nejnovější tituly jako je Mad Max, The Witcher 3: Wild Hunt, Middle-Earth: Shadow of Mordor a další, za tyto tituly ale musíte zaplatit plnou cenu, dostanete kupón na hru do obchodu Steam a můžete si ji stremovat i na GeForce NOW. Hry jsou samozřejmě v nejvyšších detailech a Full HD při 60 fps, je tedy zapotřebí dobré internetové připojení.

screen-shot-2015-11-07-at-10-34-47-am

Závěr

Nvidia Shield má snad ve všech směrech navrch, ale to i oproti konkurenci z Android TV platformy. Oproti své konkurenci má náskok především díky GeForce NOW a procesoru Tegra K1. Prodává se od 199 dolarů (přibližně 4 890 Kč) a dražší model za 299 dolarů (přibližně 7200 Kč). Bohužel do Česka se zatím nedováží.

Většina z našich čtenářů je již uživatelem iOS nebo jiného produktu od Applu. Tudíž bude Apple TV těžit z provázanosti ekosystémů. Systém je zatím vcelku nový a bude nějaký čas trvat, než tvOS bude alespoň z části pro vývojáře tak důležitý jako iOS. Apple TV se prodává od 4 890 Kč a dražší verze vás přijde na 6 490 Kč.

Zdroj: 9to5mac.com