App-Store iconSoftware App Storu lze přezkoumat editory a musí být schválen před distribucí. Jeden vlastník firmy tvrdí, že Apple prý nedělá dost, aby zabránil porušívání autorských práv.



Roanoke Times publikoval článek řešící téma aplikací pro iOS, které kopírují obsah z webu. Brian Raub – provozovatel stránky Lakelubbers.com –  tvrdí, že problém porušující autorská práva nikdo neřeší, zatímco problémy vývojářů je věnováno pozornosti dosti. Na své stránce zasměstnává kolem 20 lidí a 3 editory, kteří mají za úkol psát recenze letovisek u jezera po celé Americe. Obsah těchto internetových stránek si tvoří sami a získávají příjmy prostřednictvím reklamy. Raub nedávno upozornil na některé iOS aplikace, které transformují a prodávají obsah z jeho internetových stránek.

Společnosti za pirátství u aplikací neprojevily žádný zájem a Raub se to snaží řešit. Kvůli tomuto se Raub obrátil na Apple, který původně chtěl, aby si tento problém mezi sebou vyřešili sami. Apple nakonec stáhl 11 aplikací z App Storu. Problém byl vyřešen. Jenže společnosti odsouzené za pirátství reagovaly tak, že vytvořili dalších 20 nových aplikací, které opět ukradly obsah z Raubových stránek a Apple to prý už nechce dále řešit.

Pro majitele podniků jako má Raub, kde není žádný odkaz na své vlastní internetové stránky, současný systém App Storu nenabízí žádné jasné řešení a právní možnosti nejsou proveditelné. V tomto případě je jednoduchým řešením pravděpodobně zákaz vývojářských účtů týkajících se pirátství. Nikdo se ale nechce k tomuto řešení postavit.

app-store

Zdroj: 9to5mac.com