filmic pro appAsi dva měsíce zpět jsem hledal aplikaci, která by mi nabídla více možností a nahradila tak primární videokameru od Applu. Skončil jsem na aplikaci, která je jedničkou mezi ostatními a to i proto, že s ní natáčelo Bentley svou reklamu na iPhone. Při dnešní cestě do Prahy jsem neměl co dělat, tak jsem alespoň sepsal menší recenzi a vlastně všechno, co aplikace umí.



Jako profesionální pozadí ve vlaku mi musel posloužit stoleček, mini verze brambůrkek Pringles a voda. Ze začátku je nutné říct, že pokud kameru v telefonu používáte pouze na zachycení momentů, které se právě dějí, aplikaci nevyužijete. Pokud se ale s kamerou setkáváte každý den a nehodláte kvalitu iPhonu nic měnit, určitě pro vás bude aplikace ideální.

FiLMiC Pro na vás bude ze začátku působit jako kýč – aplikace se prostě snaží všechno vecpat na uhlopříčku displeje. Potom ale zjistíte, že ne všechno jste objevili a většina věcí lze také skrýt. Na hlavní obrazovce tedy najdete jen ty nejdůležitější věci – tlačítko START/STOP, čtvereček pro ostření, kolečko pro úpravu ISO, čas a hned nad ním stav baterie vašeho úložiště. Samozřejmostí jsou potom ikony, které vás zavedou do Nastavení nebo Galerie. Nesmí chybět ani ZOOM, zapnutí blesku, otočení kamery a další věci, které najdete schované pod šipkou nahoře.

IMG_6526

Samotné nastavení aplikace vám ukáže, k čemu úžasnému jste se dostali. FiLMiC Pro vám umožní nastavit hned několik věcí. Je tedy na vás, jestli se rozhodnete nahrávat v rozlišení 540p, 1080p nebo 3K, při datovém toku až 50 Mbps. Nechybí ani nastavení, jak velkou část displeje chcete snímat.

IMG_6530

Další velmi zajímavou možností je i nastavení kvality zvuku a zvolení, který mikrofon použijete. Máte samozřejmě na výběr ze všech mikrofonů, které iPhone nabízí, ale počítá se i s externím mikrofonem a není tak problém ho nastavit. Zvolit si samozřejmě můžete, jaký formát zvuku zaznamenáte – na výběr máte hned tři.

IMG_6532

Jak už jsem zmínil na začátku, aplikace vám dovolí upravit ISO a ostřit – a to velmi detailně. Podržetmím jednou z ikon v levém dolním rohu totiž vyvoláte nabídku, která vám umožní dál čarovat. Můžete zde jednoduše upravit teplotu obrazu, ISO ale i postupně ostřit,

IMG_6527

Již vytvořená videa ukládá aplikace do vlastní knihovny, kde lze s videi dále pracovat. Můžete upravit ostrost, světlost, stříhat a další základní úpravy.
Na závěr je potřeba říci, že pokud natáčení alespoň trochu nerozumíte a fotoaparát používáte jednou měsíčně, investovat do aplikace se rozhodně nevyplácí. V opačném případě, že vám slova jako ISO atd nejsou cizí, právě tato aplikace by měla nahradit váš primární fotoaparát. Cena aplikace je 10 dolarů, což znamená, že vy tak za necelých 250 korun můžete získat opravdu povedenou aplikaci.

https://https://www.youtube.com/watch?v=lyYhM0XIIwU