prvniiphoneByl rok 2012 a já se začal seznamovat s firmou, která pro mě do té doby byla neznáma, nedostupná, o které jsem nikdy moc neslyšel a ani nevnímal dění kolem ní. Bylo to v době, kdy se roztrhl pytel s tablety. Zařízení, velikostí jako netbook, ale bez klávesnice a hlavně – bez Windows.



V tom roce jsem poprvé zjistil, co je vlastně Apple. Nikdy předtím na mě žádná firma nezapůsobila tak, jako právě ona jablečná společnost, která způsobila bum nejen v technologickém odvětví. Z okolí jsem začínal vnímat popularitu této společnosti. Začal jsem vnímat, že jsou lidé rozděleni na dvě skupiny – ti kteří používají Apple a ti, kteří Apple nesnáší (víceméně s argumentem „Je to předražené.“).

Najednou jsem slyšel čím dál tím víc a víc, že produkty Apple fungují, že se nesekají, že jsou prostě skvělé a za vyšší cenu nabídnou uživatelský luxus. V té době jsem vlastnil mobilní telefon, HTC Wildfire S, na který do teď nevzpomínám úplně v nejlepším. Měl v sobě verzi Androidu 2.3 a já byl rád, že s ním můžu sledovat alespoň YouTube.

htc-wildfire-s-1

Paradoxně, když jsem byl s otcem tento nový telefon kupovat, ho před námi brali další dva zákazníci, takže šel asi na dračku. V té době stál kolem 6ti tisíc korun a už v té době jsem si říkal, že telefon za dražší cenu prostě nikdy mít nebudu, že ho nepotřebuji.

V naší rodině to funguje tak, že se nová věc, ať už jde o pračku, lednici, počítač, nebo telefon, kupuje až po úplném dosloužení. A bohužel, HTC funguje dodnes – i když už nejde skoro ani zapnout.

Každopádně, v té době se pomalu blížily mé narozeniny a otec mi nabídl, jestli bych nechtěl třeba nějaký tablet, že jeho známý má iPad a je s ním naprosto spokojený. Neváhal jsem ani chvíli a iPad jsem prostě musel mít. Ne kvůli tomu, že bych věděl na co se dá tablet používat, ne kvůli tomu, že to byl Apple, ale kvůli tomu, abych vyzkoušel něco nového. Tenkou desku, která má obrazovku jako netbook, je dotyková a nemá klávesnici (a Windows).

A tak jsem v roce 2012 dostal první zařízení od Apple – iPad 2 16GB. Dalo by se říct, že od té doby, kdy jsem viděl, že ta věc opravdu funguje, že když chcete otevřít jednu aplikaci, tak nemusíte druhou zavírat kvůli zásekům, že když hrajete hru, tak se nemusíte bát, že vám aplikace spadne, nebo si zahrajete s jedním snímkem za sekundu. Byla to změna.

iPad2-5648

Od té doby, jsem o této společnosti chtěl vědět čím dál tím víc. Proč to tak funguje? Proč nemůžu používat bluetooth mezi iPadem a mobilem značky HTC? Proč se musí hudba do zařízení dávat přes počítač? Proč to funguje? V té době jsem objevil osobu, která na mě měla velký vliv veškerou svou prací, svým úsilím, svými činy – Steve Jobs.

Poprvé jsem o něm slyšel v době jeho smrti – rok předtím, neměl jsem ale o tuto osobu žádný zájem, byl pro mě nikým. Až do toho léta 2012.

jobs-jpg

Začal jsem si kupovat knihy, začal sledovat dokumenty, videa, rozhovory, prostě vše, abych se o této osobě dozvěděl vše! Nikdy předtím mě nikdo takhle nezaujal. Proč se choval, tak jak se choval, jak to dokázal všechno vymyslet. Bylo to úžasné období, které naprosto překopalo moje myšlení, můj pohled na svět.

Apple jsem přestal brát jenom jako zlou firmu, která chce všechny peníze světa, ale začal jsem vidět její odlišnost, začal jsem vnímat všechny její zaměstnance, jako lidi, kteří posouvají hranice nemožného, kteří se snaží ulehčovat životy a ne jenom hrabat majetek.

Pokračování v další části…

Apple_Headquarters_in_Cupertino