whatsapp iconSoud v Brazílii v pondělí nařídil operátorům, aby zablokovali populární internetovou aplikaci WhatsApp, která umožňuje bezplatné zasílání multimediálních zpráv. Facebook, který WhatsApp provozuje, odmítl brazilským vyšetřovatelům zpřístupnit data, jež by pomohla s vyšetřováním trestní kauzy.



Za zablokování WhatsApp se může radovat konkurence, ke které v současné chvíli přešlo přes 100 milionů uživatelů. Aplikace WhatsApp byla v Brazílii už jednou blokována a to ze stejného důvodu. Soud, ale zákaz po 12 hodinách zrušil. Případ si pak právníci přehazovali mezi sebou jako horkou bramboru několik dalších měsíců. Protože Facebook své stanovisko nezměnil a nezačal s vyšetřovateli spolupracovat, brazilský soud nechal v pondělí WhatsApp opět zablokovat.

Blokování aplikace pro bezplatné odesílání zpráv mělo trvat původně tři dny, nakonec byla služba opět zpřístupněna už v úterý. Služba byla tedy zablokována více než 24 hodin.

V Brazílii je WhatsApp velice oblíbený a podle prohlášení šéfa Facebooku Marka Zuckerberga službu používá přes 100 miliónů uživatelů. Ti reagovali na opakované zablokování služby prakticky okamžitě – začali používat konkurenční mobilní aplikace, které také nabízejí posílání zpráv na chytrých telefonech a tabletech zadarmo.

Boje mezi vyšetřovateli na jedné straně a americkými podniky na druhé jsou v poslední době stále častější. Internetoví a technologičtí giganti nechtějí prozrazovat data svých uživatelů.

Zdroj: novinky.cz