Snímek obrazovky 2016-05-05 v 10.24.54Původní tvůrci virtuální asistentky Siri pracují na novém projektu. Původní zprávy z The Washington Post tuto novinku potvrzují a nová asistentka se jménem „Viv“ bude umět daleko více než dosavadní Siri nebo jakákoliv jiná osobní virtuální asistentka vůbec.



Siri byla původně vytvořena dvěma tvůrci – Dagem Kittlausem a Adamem Cheyerem – a ti také pracují na nové asistentce Viv. Ve skutečnosti se ale jedná pouze o třetinu původního týmu, která na Siri pracovala a teď pracuje na Viv poté, co po neshodách ohledně funkčnosti Siri odešli.

Viv bude v mnoha ohledech taková, co Kittlaus a Cheyer původně chttěli aby byla Siri. První práce na Siri začaly někdy už v roce 2003, tedy ještě před pracemi na Siri. Viv bude schopná dělat mnoho věcí, co Siri nedokáže. Ve zprávě od The Washington Post se píše, že bude například umět objednat pizzu aniž bychom cokoli museli psát nebo stahovat speciální aplikace.

„Objednej mi pizzu z Pizza Chicago nedaleko mojí kanceláře“, zní jedna z vět od vývojářů do jejich smartphonů. Byl to jejich vůbec prnví test Viv, umělé inteligentní technologie na které pracuje tým více než rok. Všichni z toho byli nervózní. A pak se Viv ozvala: „Chtěli byste na pizzu nějaký speciání topping?“

Vývojáři – aktuálně 8 – začali vykřikovat své nápady: „Pálivé papričky“,“Sýr navíc“, Caesar salad jako přílohu“. Celí nadšení z výsledku začali přidávat a odebírat všechny možné přídavky na pizzu a měnit velikosti pizzy.

O 40minut později – a pár nedorozuměních, kdy Viv zaměnila adresu kanceláře – řidič z Pizza Chicago přijel ke dveřím kanceláře se čtyřmi objednanými pizzami.

Viv funguje díky hluboké integraci s mnoha aplikacemi třetích stran. A umí samozřejěm daleko více než jenom objednat pizzu. Například Vám může jednoduše sehnat taxi přes Uber a mnoho dalšího díky 50 různých aplikací jako jsou SeatGuru, Zocdoc, Grubhub, FTD, Ivee a další.

Zajímavostí je, že mnoho z těchto funkcí měla původně obsahovat i Siri než se Apple rozhodnul ji zjednodušit. Původní cíl Siri totiž byl „samoobjevovat mobilní komerci“. Kittlaus a Cheyer nikdy nechtěli aby se z Siri stal „chytrý Al bot“. Když byla poprvé zpuštěna pro aplikace třetích stran, spolupracovala s více než 42 druhy různých služeb, tedy velmi podobná funkcím které Viv nabízí.

Snímek obrazovky 2016-05-05 v 10.26.19

Zdroj: 9to5mac.com