zajímavé aplikace dne iconŽijeme v době, kdy papír a tužku používáme poměrně zřídka. Většinu potřebných dokumentů je ve většině případů možné vyřídit elektronicky. Je zde ale jedna výjimka, kterou zatím lidstvo nedokázalo efektivně nahradit – vizitky. Naprosto nezbytné pro navazování kontaktů i v této digitální době. Co ale uděláte s balíkem vizitek, které se vám nashromáždí na stole po konferenci, veletrhu, nebo třeba obchodní schůzce?



Nechte mne hádat. Založíte je do šuplíku vašeho stolu s tím, že se vám později budou hodit. Nebudeme si lhát, všichni dobře víme, že když nějakou budete potřebovat, svedete boj jako Honza s drakem, ale po hledaném kusu papírku, jako by se slehla zem. Máme pro vás pár tipů, jak tento problém vyřešit snadno, elegantně a jednou pro vždy!

CamCard

Jednoduchá aplikace, která umí vše potřebné pro organizaci vizitek. V neplacené verzi se dočkáte všech funkcí, jako v placené, nicméně maximální počet naskenovaných vizitek je 200. Pokud si připlatíte 3$, získáte plnou verzi, kde nejste žádným číslem omezeni. Aplikace funguje na principu OCR čtečky a podporuje 17 jazyků.

Tato aplikace je jednou z nejrychlejších, kterou lze na AppStore sehnat, automaticky skenuje vizitky a převádí je do čitelných snímků. Nabízí také dávkové skenování, kde lze nafotit několik kartiček naráz. Aplikace umí naskenovaná data ukládat do kontaktů a to buď jako nové, nebo přiřazuje informace k již existujícím kontaktům. Aplikace nabízí mnoho dalších funkcí, ke kterým přistupujete přes webové rozhraní. Zde je možnost slučovat duplikované kontakty, nebo je snadno třídit.

Najdou se i nějaké mouchy, které tato aplikace má, například černé, nebo lesklé vizitky jí dělají poměrně velké problémy a rozpoznávání kontaktních informací není vždy správné. Celkově je ale aplikace povedená a poměrně jednoduchá na ovládání. Velikou výhodou je cloudové úložiště aplikace, díky němuž je možné synchronizovat kontakty mezi zařízeními. Nabízí také možnost nahrání vaší vlastní vizitky, kam lze přidat třeba krátké video, které uvidí ostatní uživatelé aplikace CamCard. Vizitku je také možné sdílet elektronicky pomocí CardRadaru, který vyhledává uživatele ve vaší blízkosti.

camcard contacts list

Aplikaci s názvem CamCard můžete stáhnout  pomocí tohoto rychlého odkazu.

FoxCard

Jednoduchá aplikace, která je na rozdíl od CamCardu zdarma. OCR čtečka podporuje 9 jazyků, češtinu však mezi nimi budete hledat marně. Na rozdíl od CamCardu nenabízí možnost tvoření interaktivních vizitek a následné sdílení s ostatními uživateli aplikace. Funkce skenování je stejně jako u CamCardu automatická a nechybí ani možnost oskenovat několik vizitek naráz. V rozpoznávání černých a lesklých vizitek je dokonce aplikace FoxCard úspěšnější, než CamCard. Daní za úspěšnost je však pomalejší skenování. Na druhou stranu dělá FoxCard více chyb a to třeba v adresách, kdy se jí téměř nikdy nepovedlo rozlišit ulici od města a v dávkovém skenování se občas smíchaly dvě vizitky do sebe.

Aplikace FoxCard není dokonalá, nicméně je zdarma a nabízí širokou škálu nástrojů pro úpravu, sdílení a třídění vizitek. Nechybí ani cloudové úložiště, nebo třeba možnost uložit informace přímo do kontaktů.

foxcards contact list

Aplikaci s názvem FoxCard můžete stáhnout  pomocí tohoto rychlého odkazu.

WorldCard Mobile

Organizátor vizitek, který nabízí nejvíce jazyků (21). Vedle češtiny zde naleznete slovenštinu, tradiční čínštinu, nebo třeba arabštinu. Před skenováním je však vždy nutné zvolit, v jakém jazyce vizitka je. Aplikaci cloudové úložiště, stejně jako předchozím aplikacím, nechybí. Nabízí sdílení kontaktů napříč platformami a možnost ukládat kontakty třeba na váš Google účet.

Naneštěstí aplikace nerozpozná, kdy má pořídit fotografii, a tak musíte vždy snímek sejmout manuálně. Možná se to nezdá jako nijak velký nedostatek, ale pokud máte v plánu digitalizovat větší štos vizitek, určitě by se automatické snímání hodilo. Navíc si za tuto aplikaci oproti konkurenci připlatíte. Verze zdarma vám totiž dovolí skenovat pouze jednu vizitku týdně, chcete-li neomezený počet, plnou verzi zakoupíte za 7$. WorldCard Mobile je naprosto nezbytným pomocníkem pro ty, kteří chtějí své Google kontakty udržovat aktuální, protože konkurenční aplikace nenabízejí možnost synchronizace s Googlem. Stejně tak velký počet skenovatelných jazyků bude zajisté velkým lákadlem. Velkým mínusem aplikace bude snad jen její cenovka, která je oproti konkurenci položená znatelně výše.

worldcard mobile contacts list

Aplikaci s názvem WorldCard Mobile můžete stáhnout  pomocí tohoto rychlého odkazu.

 

SamCard

Zřejmě nejjednodušší organizátor vizitek. Nenabízí ani cloudové úložiště, ani možnost skenování více vizitek najednou. Může se to zdát omezující, nicméně to zaručuje jednoduchost a možnost používání bez jakékoliv registrace. Kvůli absenci cloudu jste však odkázáni pouze na aplikaci kontaktů přímo v telefonu. I na tomto omezení lze najít pozitivum. Nemusíte přemýšlet, do jakého seznamu kontaktů jste co uložili.

OCR čtečka není bez vad, ale funguje poměrně dobře. SamCard bez problémů rozpoznává orientaci vizitek, má-li ale vizitka netradiční rozložení textu, chyby ve čtení se sem tam objeví. Neplacená verze aplikace umožňuje sejmout tři vizitky za týden. Placená verze (4$) má počet vizitek samozřejmě nelimitovaný. Pokud se tedy poohlížíte po rychlé a především jednoduchém organizátoru, nevadí vám omezení v podobě cloudu a dávkového skenování, mohla by se vám aplikace SamCard zamlouvat.

samcard camera view

Aplikaci s názvem SamCard můžete stáhnout  pomocí tohoto rychlého odkazu.

 

ScanBizCards

Tato aplikace od společnosti CircleBack přináší rovnou tři verze – zdarma, prémiovou a verzi pro společnosti. Už v neplacené verzi máte k dispozici neomezený počet nafocených vizitek, nenaleznete zde ale možnost neomezené synchronizace s kalendářem, nebo kontakty. Za tuto funkci si musíte zaplatit 1$, čímž získáte verzi prémiovou.

Pokud ale chcete využívat aplikaci na plno, musíte zvolit nejvyšší verzi, cena se odvíjí od potřeb firmy. Funkcí pak zde naleznete tolik, že možná ani všem nepřijdete na kloub. Hodit se ale rozhodně bude ruční zadávání polí do vizitek, synchronizace s kalendáři a kontakty, nebo třeba neomezený prostor na cloudovém úložišti. OCR čtečka zde funguje bezkonkurenčně nejlépe ze všech testovaných aplikací, ani černé, lesklé vizitky nečiní problém, stejně tak focení několika vizitek najednou je bezproblémové.

Pokud tedy hledáte aplikaci, kam bude možné naládovat neomezené množství vizitek už v neplacené verzi a spokojíte se s částečným omezením, bude tato aplikace právě pro vás.

 

scanbizcards main screen

Aplikaci s názvem ScanBizCards můžete stáhnout  pomocí tohoto rychlého odkazu.

Zdroj: macworld.com