Disk_utilityApple představil nový souborový systém, který má příští rok zcela nahradit dnes již zastaralé HFS+. Nový souborový systém počítá s nároky moderních zařízení od společnosti Apple. Velkou výhodou nového souborového systému je plná optimalizace pro Flash a SSD disky.



Také je zpětně plně kompatibilní s klasickými HDD disky. Hlavní cíl si klade zrychlit a zajistit plnou spolehlivost při čtení a zápisu dat. Ve výsledku tedy bude práce se systémem určitě mnohém rychlejší a efektivnější.

Mezi další velkou novinku, který nový File System zavádí je automatické ukládání, které je označeno jako Safe-Save. Tato funkce ukládá data na úrovni svazků a adresářů. Dále zabrání k uložení poškozeného souboru, vždy se uloží všechna data a nebo vůbec nic.

Obrovskou výhodou nového File Systemu je určitě bezpečnost. Apple nabízí od OS X 10.7. kompletní zašifrování všech dat, které máte uloženy na disku. V mobilním operačním systému iOS je funkce šifrování automaticky součástí systému. APFS šifruje jednotlivé soubory samostatně a každý soubor má svůj šifrovací klíč a nebo šifruje celý disk. Uživatel si tak může vybrat jakou chce metodu šifrování.

APFS má také funkci, která zabezpečuje při aktualizaci systémových souborů, aby nedošlo k pádu systému při aktualizaci těchto systémových souborů. Aktualizace tak budou mnohem bezpečnější a nebude hrozit, že se počítač po aktualizaci už neprobere.

APFS bude zaveden přiští rok a poprvé bude dostupný pro nově představené systémy iOS 10 a macOS Sierra. Starší systémy nebudou tuto novou funkci podporovat.

Zdroj: 9to5mac.com