usb-adapter-nabijecka iconAnalytici ze společnosti Kaspersky Lab provedli výzkum, díky kterého zjistili, že chytré telefony, které nabíjíme pomocí počítače můžou být bezpečnostně ohroženy. Samotný výzkum byl realizován na několika chytrých telefonech s různými operačními systémy (Android, iOS).



V průběhu testu bylo zjištěno, že chytré telefony přenáší určitá data během nabíjení do počítače nebo Macu. Ihned po připojení začne chytrý telefon přenášet do počítače řadu citlivých informací jako jméno zařízení, výrobce, sériové číslo a detaily o operačním systému.

Dalším bezpečnostním rizikem může být pro telefon ohrožený malwarem po připojení k falešné nabíjecí stanici. Pomocí micro USB kabelu, který má podporu speciálních příkazů je možné získat přístup do telefonu přes terminál a nainstalovat do něj různé aplikace.

Útočníci jsou schopni zjistit díky identifikačním údajům, které obdrží od připojeného zařízení, jaký typ zařízení oběť používá a na základě tohoto zjištění použijí specifický malware.

Aby jste předešli k nějakému útoku na vaš mobilní telefon je třeba dodržovat následující pravidla:

  1. Nabíjet telefon jen z důvěryhodných míst
  2. Zabezpečit svůj chytrý telefon heslem nebo jej neodemykat v průběhu nabíjení
  3. Kromě ochrany samotného telefony je třeba dbát i na ochranu svého počítače
Zdroj: securelist.com