iOS 7 Message icon zpravy zprávySMS zprávy vymírají a zabíjí je online messangery jako jsou Viber, WhatApp, Facebook Messenger, Snapchat nebo třeba iMessage od Applu. Jedinou možností, jak získávat peníze od zákazníků jsou mobilní data. SMS zprávy mají přitom jednu velkou výhodu v globální podpoře telefonů všech značek, bez ohledu na operátorovi nebo dokonce státu.



Podobně jako SMS zprávy by byla řešením RCS (Rich Communication Services) technologie. Ta je mnohem rozmanitější a zprávy mohou obsahovat chat, emotikony, soubory, fotky, videa, posílat multimediálního obsah při telefonování, video telefonování, sdílení obrazovky, geolokace, síťově založené blokace, rozšířenou správu kontaktů a další.

O RCS se začalo mluvit už v roce 2007. Bohužel skoro 10 let nestačilo k prosazení nového standardu vč. zasedání komisí atd. Výhodnost pro operátory v navázání na SMS zprávy a tím mít kontrolu nad ziskem od svých zákaníků nestačilo k tomu, aby se podařilo RCS prosadit, i když byl pro tento projekt nápomocen i Google.

Otázkou však zůstává, zda už náhodou není pozdě na prosazování něčeho takového v době neustálého poklesu využívání SMS zprávy. Potenciál pro využití RCS komunikace je přitom přes 4 miliardy uživatelů, kteří nyní využívají SMS.

tower-1024x682

Zdroj: gsma.com