636016159248852917-061516-0182Při úvodním proslovu na letošní Worldwide Developers Conference v San Francisku Tim Cook představil Anvithu Vijay, která je v současnosti nejmladší vývojářkou, která se WWDC zúčastnila.



V pouhých devíti letech vyhrála jedno z 350 stipendií, díky kterému se může zúčastnit konference ohledně kódování a programování. Na této konferenci obvykle dominují studenti vysokých škol.

Obyvatelka Melbourne, Vijay, byla vybrána pro stipendium poté, co vytvořila iOS aplikaci s názvem Smartkins Animals, která umožňuje dětem prozkoumávat svět zvířat. Před WWDC měla aplikace několik stovek stažení.

„Bylo to jako sen, být tady a setkat se s tolika lidmi,“ uvedla Vijay pro USA Today. „Právě jsem se dotkla ledovce v kódování a je tady toho hodně k učení.“

Vijay, která má indický původ, se začala sama učit programovat v sedmi letech a to tím, že sledovala videa na YouTube a používala iPhone své matky (iTunes je totiž pro uživatele starších 13 let). Její motivací pro naučení Xcode byla její mladší sestra, aby jí naučila poznat zvíře podle zvuků.

„Chci být inovátor a dělat věci, které budou lidé milovat a mít z nich prospěch,“ řekla Vijay a podala účastníkům WWDC vizitku, na které bylo motto: „Chci změnit životy lidí prostřednictvím technologie.“

Vijay se nyní prokousává pokročilejším programovacím jazykem Swift a chce vyvinout novou aplikaci s názvem GoalsHi, jejíž cílem je dát více důvěry studentům ve třídě.

Zdroj: macrumors.com