iphone-7-iconV poměrně krátké době po sobě představili giganti elektronického průmyslu Apple a Google své mobilní telefony. Přinášíme Vám porovnání iPhonu 7, Pixelu a Samsungu Galaxy S7 Edge. Brian Rakowski, viceprezident Googlu hrdě oznamoval, že je Pixel nejlepším fotomobilem současnosti. Pojďme se podívat, jak tomu opravdu je.



Dynamický rozsah

V této kategorii má značný náskok Pixel od Googlu. Při podmínkách, jaké jsou na kompozici fotografií níže se nachází na fotografii mnohem méně jasně bílých míst tzv. přepalů. Když se podíváte na fotografii z iPhonu, je oprati ostatním dvoum více fosforeskující.

Pokud se však dostaneme do prostředí, kde je stín a málo světla, bude se nám více hodit iPhone 7. Ten ve stínu vytvoří mnohem věrnější fotografii. Obecně Vám Pixel i S7 vytvoří fotografii rychleji, automaticky. U iPhonu 7 si můžete s fotografií „vyhrát“.

comparison-4-0

comparison-8

Barva

Zde má navrch opět iPhone, ikdyž má tendence mít nádech teplejších barev a v určitých světelných podmínkách nádech modrý. Pixel má na fotografiích zelený nádech a S7 od Samsungu zase tmavě modrý až černý. Tato oblast fotografie je co se kvality barev týče spíše vyrovnaná. Každá scéna vypadá jinak a podle toho i výsledná fotografie.

comparison-2-0

Ostrost a detaily

Pixel má o něco málo ostřejší obraz než S7. Ta má ve svých fotografiích zase větší svěžest než iPhone 7. Google a Samsung má také více změn při převodu do formátu JPEG. To zanechává tzv. JPEG artefakty, které snižují kvalitu fotografie. Z iPhonu 7 tak pořídíte měkčí fotografii.

comparison-5

Špatné světelné podmínky

Fotografování ve zhoršených světelných podmínkách Google opravdu nevychytal. Pixel zůstává za konkurencí. Vady se objevují i při středně silném světle, které je například za soumraku.

comparison1-0

comparison-3-0
comparison-6

Přední fotoaparát

Dnes je „doba selfie“. Fotografování sebe samotného se stalo velmi populárním a není se tedy čemu divit, když se výrobci snaží nabídnou ten nejlepší možný fotoaparát. Samsung má lepší barvy než jeho dva konkurenti. V nativní aplikaci dokáže provést i menší retuš. S iPhonem má Samsung společné rozlišení – 7 Mpx. Jablečný telefon má při focení selfie žlutozelený nádech. Pixel bojuje s namodralými fotografiemi, má ale nejlepší rozlišení a postrádá „selfie blesk“, kterým Apple a Samsung své mobily vybavili.

comparison-front-1

Rychlost

Rychlost všech porovnávaných telefonů v otevírání nativní aplikace fotoaparát je asi taková, jaká by měla být. iPhone je však jediný telefon, který nemá žádné hardwarové tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu. Modely od Googlu a Samsungu disponují „Home“ tlačítkem, které stačí dvakrát poklepat, Apple přidal rychlé spuštění fotoaparátu pomocí softwaru. V iOS 10 stačí přetáhnout zprava doleva.

Uživatelské rozhraní

Samsung je nejvíce uživatelsky přívětivý. V nativní aplikaci fotoaparát nabízí různé změny nastavení. V případě Applu musíme nejříve zamířit do hlavního nastavení a zde vybrat „fotoaparát“.

HDR

Nejlepší HDR fotografií disponuje Pixel, avšak toto lze hodnotit spíše podle vkusu daného člověka. Podívejte se na fotografii níže, který byla pořízena na Pixel.

img_20161011_165705

Video

Všechny testované telefony jsou schopny natáčet video ve 4K nebo zpomalená videa při snímkování 240 fps ve kvalitě 720p. Videa jsou pěkná a každý telefon trpí ve videu podobnými problémy, které jej trápí při fotografování, například u iPhonu jsou to mírně teplejší barvy.
https://https://www.youtube.com/watch?v=p0vSPhNb61s

Stabilizace

iPhone 7 společně s S7 od Samsungu nabízí optickou stabilizaci obrazu, která funguje při fotografování i natáčení videa. Pixel je v tomto neskutečně omezený. Nabízí pouze digitální stabilizaci a to jen pro video.

Shrnutí

Pixel od Googlu má velké zorné pole, lepší dynamický rozsah při velkém světle, celkově srovnatelné nebo lepší výsledky, ale ztrácí ve stínu a v optické stabilizaci, kterou vůbec nedisponuje. iPhone 7 od Applu nabízí „plošší“, věrnější a pro pozdější editaci vhodnější fotografie. Samsung Galaxy S7 Edge má fotoaparát neutrální. Několikrát jej triumfoval Pixel a také remizoval iPhone 7.

comparison-9-0

Zdroj: theverge.com