Aplikace OverSight je jedna z nejlepších a navíc bezplatných aplikací pro prevenci přístupů hackerů k ovládání vašeho MacBooku, a to konkrétně mikrofonu a kamery. Donedávna byl OS od Applu označován jako naprosto bezpečný a dokonce nejbezpečnější na světě. Nebyla tedy potřeba používat žádne antiviry. Společnost Apple tohoto dosáhla hlavně díky malému počtu uživatelů Windowsu a málo zkušeným hackerům. Jak šel čas, hackeři začali být více vynalézaví a začali se zaměřovat právě na Apple, díky jeho stoupající popularitě. V dnešní době je to proto lepší být chráněný, například touto aplikací OverSight.



Odborník a majitel zpravodajské společnosti Synack, Patrick Wardle objevil způsob jak spustit „živé vysílání“ z Macu aktivací webkamery i vestavěného mikrofonu za účelem pořízení nahrávky dění toho, co se děje za počítačem, aniž by uživatel cokoliv zaznamenal. Tato škodlivá aplikace šikovně obejde úroveň ochrany firmwaru Macu a při spuštění webkamery rozsvítí zelenou kontrolku, která by však měla uživatele upozornit na neoprávněný přístup. Aplikace monitoruje systém a ve chvíli spuštění aplikace, využívající webkameru nebo mikrofon (nejčastěji tedy FaceTime a Skype), se připojí a začne nahrávat vše co se u uživatele děje, bez toho aniž by došlo k odhalení.

Dobrá zpráva však je, že tento muž také vyvinul bezplatnou aplikaci, která má tomuto zabránit. Touto aplikací je právě OverSight. Pokud však preferujete klasické a jisté metody, můžete si webkameru přelepit například kouskem berevné lepící pásky.

Zdroj: 9to5mac.com