ipod-shuffle-2015-icon23.10.2001 byl představen první iPod a právě nyní slaví 15 let od svého představení Stevem Jobsem. Steve byl v té době čtvrtým rokem zpět od návratu do Applu. iPod odstartoval éru MP3 přehrávačů, později následovaly MP4 přehrávače. Od října 2001 do dubna 2007 se prodalo po celém světě na 100 milionů přehrávačů iPod.



V roce 2008 k rodiny iPodů vč. iPodu Classic s pevným diskem přibude i iPod Touch s dotykovým displejem. Další možnosti měli zákazníci iPod nano schopný přehrávat i videa, iPod mini iPod shuffle, který už neměl displej. iPod Classic byl později zcela vyřazen z nabídky, ale jinak se možnosti touch, shuffle a nano nezměnili do dnešního dne, ani 15 let po představení prvního kusu.

V roce 2003 k tomu byl spuštěn iTunes Music Store, kdy mohli zákazníci nakupovat hudbu konečně online, to byl jeden z dalších významných kroků, který později následoval celý svět až do dnešní podoby.

Dnes už se po představení prvního iPhonu v roce 2007 jdou MP3 a MP4 přehrávače na vedlešjí kolej, ale Steve Jobse opět nastolil nový trend v podobě představení revolučního dotykového telefonu ovládaným prstem. Celý svět a ostatní konkurenti do pár měsíců následovali Apple.

Podívejte se na celý Apple event z roku 2001, kdy právě Steve Jobse představil vůbec první iPod na světě!
https://youtu.be/SYMTy6fchiQ