apple virus vir error chyba - icon logo hrozbaV poslední době dostalo již mnoho uživatelů věrohodně tvářící se e-maily, které mají být údajně od spolešnosti Apple. Tyto e-maily obsahují falešné předplatné na Apple Music a další nákupy. Tímto e-maily nabádají uživatele k přihlášení na Apple stránky, jelikož spoléhají na to, že si majitel účtu bude myslet, že se jedná o omyl a bude chtít předplatné zrušit.



Odkaz obsažen v e-mailu vede samozřejmě na podvodnou stránku, je tedy třeba dávat si pozor, protože se často jedná o velmi dobré kopie. Většina z vás, čtenářů tohoto článku by se nachytat jistě nenechala, ale pokud ve vašem okolí máte někoho, kdo není tak technicky zdatný, měli byste ho co nejdříve informovat o těchto podvodných e-mailech.

Apple z tohoto důvodu vytořil skvělou příručku jak rozpoznat tyto phisingové e-maily. Všem doporučuji si ji z opatrnosti pročíst. Pokud je na vás však moc dlouhá, nebo složitá, tak Vám zde nabízím její shrnutí.

  • Zkontrolujte zda je Vaše Apple ID obsaženo v e-mailu (mělo by být)
  • Ujistěte se, že e-mail neobsahuje žádný specifický pozdrav, jako například ‚Drahý zákazníku‘ a podobně
  • Povzneste se nad všemi odkazy v e-mailu a zkontrolujte skutečný odkaz (pokud nevíte jak na to, zkontrolujte stavový rámeček okna svého prohlížeče
  • Vyvarujte se otevírání jakýchkoliv příloh (ty často obsahují faktury, účty a tak dále)
  • Nikdy neodpovídejte na email, který se ptá na osobní informace

Příklady informací na které se Apple nikdy neptá přes e-mail:

  • Jméno matky za svobodna
  • Číslo kreditní karty
  • Poslední tři čísla na zadní straně Vaší kreditní karty (CVC2 kód)

Dalším varujícím signálem je když e-mail nutí k urgentní akci, ku příkladu stornovat objednávku do 24h, jinak se Vám strhnou peníze z účtu apod. Apple Vám nikdy nic podobného nepošle.

I pokud jste si téměř jisti, že jste na oficální stránce Applu, zkuste zadat ke svému účtu vymyšlené heslo. Podvodné stránky ho většinou přijmou a začnou o Vás dohledávat informace.

Zdroj: 9to5mac.com