Student New Yorkské University se rozhodl svoji letní stáž strávit v továrně na výrobu iPhonů u výrobního pásu a do nekonečna montovat jeden šroubek. Jeho motivací bylo zjistit, jak to chodí v takové továrně. Šest týdnů proto strávil ve firmě Pegatron.



Student Dejian Zeng prozradil, že pracovní doba bývá dlouhá 12,5 hodiny včetně přesčasu, který je dobrovolný. Avšak mnoho pracovníku pracuje přesčas hlavně z finančních důvodů. Dále během práce probíhá několik bezpečnostních kontrol a také po dvou hodinách bývá 10minutová přestávka na oddech. Samozřejmností je i delší téměř hodinová přestávka na oběd.

Společnost Apple bojuje za práva zaměstnanců jejich dodavatelů a vyžaduje, aby za týden bylo odpracováno maximálně 60 hodin. Navíc jablečná firma vyžaduje po výrobních společnostech pravidelné audity, podle kterých ověřuje, zda jsou práva zaměstnanců dodržována. Ale Zeng si myslí, že právě Pegatron tyto podmínky obchází, ale neví jak.

Pracovníci mají blízko továrny i ubytování, ale pokoje jsou po osmi lidech a navíc si musí platit Wi-Fi připojení. Dále řekl, že pracovníci musí v dotaznících uvádět, že s prací jsou spokojeni. Sám na výrobní lince prováděl montáž reproduktoru, což pro něj bylo z počátku obtížné, ale časem se z toho stala práce, kterou mohl provádět se zavřenýma očima.

Pracovníci si nudu a monotónnost práce nemohou zpříjemnit poslechcem hudby, protože do továrny nesmí vnést žádné elektronické zařízení. Zeng pracoval na výrobě iPhonu 7 a přiznal, že plat na místní poměry nebyl vysoký. Přirovnával jej k platu hlídače v nakupním centru apod. Osobně si také myslí, že Apple není schopný přenést výrobu iPhonů do Spojených států.

Zdroj: 9to5mac.com