V minulém roce se vlekla zdlouhavá kauza mezi firmou Apple a FBI. Vše se motalo kolem iPhonu 5C, který patřil teroristovi z Kalifornského San Bernardina. Firma Apple odmítala telefon odemknout. Federální úřad pro vyšetřování věnoval mnoho času a úsilí k tomu, aby se do telefonu dostal a následně zjistil, že v něm není nic zajímavé.



Dlouhou dobu se nevědělo, kolik celý proces FBI stál. Nyní už všechno víme. V průběhu minulém roce se ukázalo, že FBI kontaktovala izraelskou bezpečnostní firmu Cellebrite, která se do teroristova iPhonu dokázala dostat. Nikdy nebylo oficiálně sděleno, kolik za to úřad izraelské firmě zaplatil. Tato informace vešla do světa jen před několika dny, kdy ji zazněla z úst vyšetřovací komise senátu, během výslechu ředitele FBI Jamese Comeyho.

Ze záznamu výslechu je patrné, že za tuto službu zaplatila FBI 900 tisíc dolarů. To přibližně odpovídá původním předpokladům, které se pohybovaly kolem jednoho milionu dolarů. Tímto zveřejněním také padají žaloby za kterými stojí některé zpravodajské organizace z USA, které si chtěli tuto informaci vyžádat soudní cestou, na základě zákonů o přístupu k informacím.

Zdroj: macrumors.com