Apple nám iOS 11 ukázal už o letních prázdninách a spousta lidí se jej zamilovala. Měl ovšem ještě několik týdnů na to, aby svůj systém perfektně vyladil, než se dostane do rukou širší veřejnosti. Spousta lidí si nyní ale stěžuje na celkově pomalejší iPhone, vypadávání Bluetooth a největším problémem je výdrž baterie.



Nová verze se má opravdu čím chlubit. Opět o něco překopaný design a to včetně nativních aplikací, nechybí ani možnost zaznamenat video obrazovky včetně vlastního komentáře. Spousta lidí tak hned všechno vyzkouší a začíná panikařit, že se jim baterka vybijí podstatně rychleji. Nejlepší je přitom pár dní počkat, než se samotný iPhone „uleží“ a teprve poté hodnotit.

Jak je to tedy mezi iOS 10 a iOS 11?

Pokud vás ale zajímají konkrétní čísla, jste na správném místě. Ze všeho nejdříve ale musíme říct, že výdrž baterie na stařičkém iPhonu 5s nebo úplně jiná než na letošní „osmičce“. Zahraniční web Wandera.com přišel ale s velmi zajímavým grafem, jenž odkazuje na 50 tisíc klientů, kteří využívají iPad nebo iPhone a to jako „nároční uživatelé“ a srovnali jejich využití baterie za poslední tři dny.

Veškerá data vycházejí z toho, že zařízení s iOS 10 a iOS 11 začínalo svůj den v plně nabitém stavu, tedy přesně 100%. Na grafu můžete nádherně vidět, za jak dlouhou dobu v minutách došlo k úplnému vybití baterie a tím pádem i vypnutí zařízení.

V případě iOS 10 došlo v průměru k vybití baterie za 240 minut. Zajímavé to ovšem je u mladšího sourozence v podobě iOS 11, tato verze se dokázala vybít za 96 minut. Pokud vás zároveň zajímá, jak je to s procenty, je to jednoduché. iOS 10 vybije se za sekundu vybije o 0,006958% a iOS 11 o 0,01739%.

Zpět na iOS 10.3.3?

Je pravda, že čísla výše jsou spíše smutná a spousta lidí uvažuje o přechodu na předchozí verzi, alespoň do doby, než se iOS 11 dostane na stejnou nebo podobnou hodnotu. Toto rozhodnutí je čistě na vás, ovšem není vůbec doporučené a to z hlediska bezpečnosti. Přeci jen v tuto chvíli Apple čelí útokům na jeho macOS a v případě iOS to nemusí být jinak.

Čím je váš software více aktuální, tím více jste chráněni před hackery, kteří se pokoušejí zneužít vaše zařízení a infiltrovat vaše osobní a firemní data.

Jak proti vybití bojovat?

Naštěstí existuje alespoň pár tipů, díky kterým můžete ušetřit nemalé procenta baterie, ovšem na úkor vašeho pohodlí při používání. Asi nejčastěji používaném je vypnutí určování polohy a aktualizaci aplikací na pozadí. Pomůže ovšem se podívat i na aplikace, které vám rozesílají příliš mnoho upozornění a zbytečně tak zapínají displej.

Apple má zároveň už delší dobu i svého pomocníka proti vybití baterie. Jedná se o funkci, která právě některé výše zmíněné tipy sama použije a zároveň omezí vizuální efekty. Najít ji můžete v Nastavení – Baterie a zde zapnout Režim nízké spotřeby.

Zdroj: Wandera.com