Apple a Samsung mají už 6 let trvající spor za kopírování designu z iPhonu, který bude opět řešen v soudní síni. Soudce Lucy Kohová bude znovu u okresního soudu v Lucemburku, řešit soudní proces, zda musí Samsung uhradit Applu 399 milionů dolarů, nebo musí být zcela nový soudní proces.



Apple a Samsung mají do středy navrhnou datum obnoveného řízení. Podle analytika Florian Mueller, existuje asi 30 procentní šance, že by se obě strany mohly vypořádat ještě před konáním soudu.

Soudní proces se datuje od roku 2011, kdy společnost Apple úspěšně žalovala společnost Samsung za porušení patentovaného designu iPhone, včetně obdélníkové přední strany se zaoblenými hranami a mřížky barevných ikon na černé obrazovce.

Poškození společnosti Apple bylo uděleno na základě celkového zisku společnosti Samsung z prodeje jejích chytrých telefonů, ale společnost Samsung tvrdila, že částka by měla být stanovena na základě jednotlivých komponent, jako je přední kryt nebo displej.

V prosinci nejvyšší soud Spojených států doporučil, aby americký odvolací soud přehodnotil výši náhrady škody, kterou společnost Samsung má zaplatit.

U soudu byla např. citovaná studie z roku 1949, v níž bylo uvedeno, že více než 99 procent Američanů může identifikovat láhev Coca-Cola podle tvaru samotného.

Společnost Apple původně získala náhradu škody ve výši téměř 1 miliardy dolarů, avšak podstatná část rozhodnutí byla zrušena v roce 2015 a společnost Samsung ztratila 548 milionů dolarů. Částka byla nakonec snížena na 399 milionů dolarů.

Zdroj: macrumors.com