Vláda Spojeného království ve středečním ročním rozpočtu oznámila, že plánuje snižovat daňové úniky zvýšením daně, kterou získávají od online gigantů, jako jsou Apple a Amazon.



Ve svém projevu ministerstva financí na ministerstvu financí řekl kancléř Philip Hammond, že daň z příjmů bude účtována na licenčních poplatcích týkajících se prodeje ve Spojeném království, a to i v případě, že jsou vypláceny jurisdikci s nízkou daňovou sazbou a za normálních okolností by nebyly zdaňovány ve Spojeném království.

Nová pravidla mají vstoupit v platnost od dubna příštího roku a odhady naznačují, že v příštích pěti letech zvýší přibližně o 800 milionů liber (1,07 miliardy dolarů). Nicméně, Hammond připustil, že by jen nějakým způsobem vyvážili daňové zacházení s digitálními firmami a že by bylo zapotřebí více, aby se zabránilo vyhýbání se daňovým povinnostem.

Apple nedávno přijal kritiku, když tzv. Paradise Papers odhalily, že společnost ustoupila v roce 2013 zákrok proti své kontroverzní irské daňové struktuře přesunutím většiny své hotovosti na malý ostrov Jersey, samosprávné území Spojeného království.

Dokumenty ukázaly, že dvě klíčové irské dceřiné společnosti Apple byly spravovány z poboček Jersey v pobřežní daňové kanceláři Appleby od roku 2015 do počátku roku 2016. Společnost Apple údajně vybrala Jersey po prozkoumání několika potenciálních daňových rájů, jako jsou Bermudy a Kajmanské ostrovy.

V loňském roce Evropská komise nařídila, aby Irsku vrátil Apple 14,5 miliardy dolarů zpět daně z úlev na daních, poté, co dospěla k závěru, že daňové dohody země s technologickým gigantem představovaly „nezákonnou státní podporu“. Apple i irská vláda v současné době apelují na rozhodnutí.