CEO Applu Tim Cook dnes slaví své 57. narozeniny. Projděte si s námi život muže, který stojí ve vedení jedné z nejznámějších firem světa – společnosti Apple, která je synonymem pro inovace, detailnost a nadčasovost.



Timothy D. Cook se narodil 1. 11. 1960 v Alabamě do rodiny dělníka pracujícího v docích. Na Auburn University vystudoval v roce 1982 bakalářský titul v oboru průmyslové inženýrství. Ve studiu pokračoval na Duke University v Severní Karolíně. Na této prestižní a celosvětově známe univerzitě dokončil Tim Cook ve svých 28 letech magisterské studium. Už během studia pracoval v počítačové firmě IBM, kde nakonec pracoval po dobu 12 let. Dále pracoval pro firmu  Intelligent Electronics a později pro Compaq.

Do Applu nastoupil krátce po návratu Steva Jobse v roce 1998. Zaujal zde pozici hlavního provozního viceprezidenta. Cupertinská společnost se v té pohybovala na velmi tenkém ledě a Tim Cook tak mohl spatřit neuvěřitelnou energii a potenciál tvůrčího génia Steva Jobse, který vyvedl v té době Apple ze slepé uličky. V roce 2002 se Tim Cook stal výkonným viceprezidentem pro celosvětový prodej a provoz. V roce 2007 byl povýšen na COO – provozního ředitele.

Od srpna 2011 vykoná funkci generálního ředitele společnosti Apple po zesnulém zakladateli a vizionáři Stevu Jobsovi. Tuto funkci zástaval i v době, kdy byl Jobs na tzv. „zdravotní dovolené“, při které byla Jobsovi například transplantována játra. Krátkodobě byl Cook generálním ředitelem i v letech 2004, 2009 a dříve v roce 2011.

Redakce AppleNovinky.cz přeje Timu Cookovi vše nejlepší k jeho narozeninám!

Zdroj: wikipedia.org