Dodavatel Applu firma Foxconn říká, že u nich přestali pracovat v Číně studenti na nezákonné přesčasy poté, co se zjistilo, že nejméně šest studentů pracovalo jedenáctihodinových směnách ve výrobních linkách iPhonu X.



Dnešní oznámení vychází ze zprávy Financial Times zveřejněné na začátku tohoto týdne, které odhalilo, že kolem 3 000 studentů pracovalo v montážní lince vyrábějící iPhone X v Zhengzhou, z důvodu snahy zastavit převyšující poptávku na zpožděnou výroby.

Apple v úterý uvedl, že audit potvrdil „případy“ stážistů pracujících přesčas v dodavatelském zařízení v provincii Henan a Apple a Foxconn uvedli, že přijmou nápravná opatření k zastavení této praxe, která porušuje čínské zákony a brání dětem pracovat víc než 40 hodin týdně.

Apple je odhodlána zajistit u všech dodavatelů zacházení s důstojností a respektem, které si zaslouží,“ řekl technologický gigant dnes ve svém prohlášení pro BBC . „Víme, že naše práce není konečná a budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom dosáhli pozitivního účinku a chránili pracovníky v našem dodavatelském řetězci.

Foxconn, který provozuje interní program, řekl v BBC prohlášení, že podnikl „okamžité kroky, aby zajistila, že žádný stážista neprovádí práci přesčas„. Dodal, že „stážisté představují velmi malé procento“ jejich pracovní síly v Číně a že porušení pracovních zákonů je v rozporu s vlastními politikami.

Foxconn si myslí, že každoročně najme velké množství sezónních pracovníků, aby sestavil nejnovější modely iPhone včas pro náročnou nákupní sezónu. Ve zprávě FT, citujícím anonymního zaměstnance společnosti Foxconn, může být až 20 000 pracovníků, kteří vyrábějí až 300 000 telefonů za den. Nicméně v letošním roce se zdá, že výrobce je považuje za obzvlášť náročné držet krok s poptávkou po iPhonu X, který Apple označil jako „mimo graf“.

Společnost Apple požaduje, aby její výrobní partneři jako Foxconn omezili pracovní dobu na nejvýše 60 hodin týdně a povinný den odpočinku jednou za sedm dní.

Zdroj: macrumors.com