Včera jsme do redakce pořídili první 2 kousky iPhonů X ve verzi 256 GB a 64 GB. Po pár hodinách používání bychom vám chtěli sdělit naše první dojmy, které z telefonu máme a musíme říct, že nový chytrý telefon iPhone X je opravdu pecka!



Pokud očekáváte změnu s iPhonem, tak ta rozhodně nepříjde s iPhonem 8 nebo 8 Plus, ale právě výročním modelem s označením X. Ano, má rovněž bezdrátové dobíjení a o něco lepší fotoaparát, než iPhone 8 Plus, ale kouzlo poznáte, až chytnete Xko do ruky.

Design

Co se týče nového vzhledu telefonu tak jsme opravdu ohromení krásou a rychlostí systému! Nový OLED displej dělá požitek z telefonu mnohem větší a pohodlnější zážitek. První OLED obrazovka, která odpovídá standardům iPhonu, má fantasticky věrné barvy, dokonale temnou černou, vysoký jas a kontrastní poměr 1 000 000:1. Rozdíl je skutečně znát, podání barev je nádherné.

Baterie

Nabít baterii na 100% bude celkem velký úkol a při stahování dat (obnova ze zálohy iCloudu) o velikosti 100 GB je rozumnější rovnou zapojit iPhone do adaptéru, protože se skutečně u toho slušně zahřeje. Baterie je rozdělená na dvě částy a dohromady má kapacitu 2.716 mAh, takže je větší, než u iPhonu 8 Plus.

TrueDepth

Co nás nemile překvapilo je funce TrueDepth, od které jsme očekávali příjemný obraz s funcí automatického zbarvení teploty displeje s okolním světlem. Bohužel má iPhone X neustálou tendenci jít do teplejších tzn. žlutější až oranžové barvy, takže si bílou barvu rozhodně neužiteje.

Reachability

Kam se poděla funkce Reachability? Pokud jste byli zvyklí používat funkci 2x poklepání na Home Button a dipslej se sníží do spodní poloviny obrazovky, tak u iPhonu X toto gesto nečekejte. Apple tedy říká, musíš mít dlouhé prsty a nebo používej dvě ruce. Zde si zaslouží Apple velké mínus, protože by gesto určitě šlo nějak zaimplementovat do spodní části obrozovky reagující na dotyk.

Face ID

Jedna z nejdůležitějších věcí co nás na novém telefonu zajímala je funkce Face ID, které nahrazuje odemčení otiskem prstu. Nejvíce nás uchvátilo že Face ID neslouží pouze pro odemčení telefonu a ověřování transakcí ale slouží i k tomu, že zprávy, které se vám ukážou na hlavní ploše se zobrazí pouze při oskenování vašeho obličeje. Face ID je mnohem rychlejší než starší Touch ID a je výhodnější v denním používání.

Důležitým poznatkem je, že nás Face ID mile překvapilo svojí rychlostí, častěji reaguje, než se skutečně podíváte na iPhone. Proto musíte pro otevření udělat tah prstem směrem nahoru po displeji a to z důvodu, že iPhone monitoruje a neustále vyhledává váš obličej, takže se stačí kolem iPhonu jenom projít.

Kamery

Nové zadní kamery jsou opravdu úchvatné a dáváme jim plný počet bodů, skvělé nahrávání ve vysoké kvalitě, fotografování jako na běžných zrcadlovkách, co víc si prostě přát. Jediný negativní bod dáváme novému režimu portrét, který u nás zklamal na plné čáře. Například černobílý režim nefunguje vůbec dobře a je na něm ještě spousta práce. Dělali jsme několik pokusů v černobílém režimu ale bohužel vždycky to byla tragédie, například ve většině případech se černé pozadí nevyrenderuje dokonale a fotografie vypadá ve výsledku katastrofálně. Musíme upozornit, že jsme tento režim testovali už na zahájení prodeje iPhonu 8 a 8 Plus v ČR, kde se nám zdál mnohem funčknější.

Jedna noční fotografie vyfocená přední kamerou za úplné tmy při usínání.

Takhle skvěle fotí iPhone X přes zadní kameru.