V zahraničí se objevil dost zajímavý článek, ze kterého se přiznáme až mrazí. Jedná se totiž o použití policie a FBI k odemčení iPhonu mrtvé osoby. Mrtvé tělo by mohlo být využito např. u střelce Devina Kelley v Sutherland Springs. Otisk prstu by mohlo být skutečně zneužit pro odemčení zamknutého iPhonu pomocí Touch ID.



Zaměstnanec advokátní kanceláře společnosti Electronic Frontier Foundation, Nate Cardozo, uvedl pochopení s využitím Touch ID s mrtvým tělem, ale identifikace tváře pomocí funkce Face ID na iPhone X nebude možné provádět kvůli detekci očí, které musí Face ID vidět otevřené.

Ovšem pozor mrtvému tělo musí někdo jiný čerstvě po smrti zavřít fyzicky oči. Pokud to neudělá, tak tělo zatuhne a bude je mít i nadále otevřené (informace od zaměstnanců pohřební služby v ČR). Dalším „ale“ u Face ID je možnost vypnutí vyžadování pozornosti (nutnost otevřených očí).

Generální ředitel společnosti UnifyID John Whaley řekl: „Je jisté, že lze ověřit pomocí biometrických údajů i bez souhlasu uživatele nebo dokonce života,

Tento problém asi bude v budoucnu ještě určitě několikrát řešen, protože i zde hrozí bezpečností chyba, kterou mohou tajné služby, nebo jiné složky zneužít.

Zdroj: appleinsider.com