Šéfredaktor největšího německého deníku Süddeutsche Zeitung napsal otevřený dopis generálnímu řediteli společnosti Apple Timu Cookovi, ve kterém tvrdí, že Apple platí mezi 1 až 7 procenty daně z příjmů v zahraničí.



Wolfgang Krach říká, že čísel bylo dosaženo analýzou takzvaných rajových dokumentů, masivním únikem finančních záznamů týkajících se offshore hospodářství v zemích běžně používaných jako daňové ráje.

Krach chválí produkty společnosti Apple, ale tvrdí, že existuje nesoulad mezi veřejným postojem společnosti a jeho soukromým chováním. V dopise je uvedeno, že je nejvíce znepokojen tím, že Apple požaduje „oficiální záruku osvobození od daně“ z nespecifikovaných zemí.

Apple uvedl, že jejich „efektivní“ zámořská sazba je 21%. Ani Apple a ani Süddeutsche Zeitung nevysvětlily základ pro jejich výpočty.

Opět je viditelný rozdíl v postoji mezi americkými a evropskými reakcemi na tvrzení o vyhýbání se daňovým povinnostem. Jak jsme psali ohledně irského daňového zvýhodnění v minulosti pro Evropu.

Zdroj: 9to5mac.com