Už 2 dny usilovně testuji nejrůznější životní situace a jejich vliv na úspěšné odemknutí iPhonu X pomocí Face ID. Dle všeho je rozpoznávání uživatele mnohem spolehlivější, než jsme čekali, přesto jsou situace, kdy nefunguje. Nabízím vám přehled 12 konkrétních scénářů a ne všechny Face ID zvládne.



Co je to Face ID a jak funguje?

Jde o technologii, kterou Apple poprvé použil u iPhonu X a nahrazuje čtení otisku prstů, tedy Touch ID. Telefon na obličej uživatele promítne neviditelnou infračervenou síť bodů, které sejme pomocí kamery a porovná s uloženým vzorkem. Díky umělé inteligenci dokáže rozpoznat obličej pod různými úhly, v různých světelných podmínkách a dokonce se umí přizpůsobovat stárnutí, změně účesu, makeupu, líčení apod. Pro odemknutí telefonu tedy stačí jen namířit na obličej a hotovo.

Spolehlivost a bezpečnost Face ID

V běžném životě se zdá, že je Face ID spolehlivé a bezpečné. Apple uvádí riziko záměny osob cca 1: 1 000 000, což je výrazně lepší než v případě Touch ID. Různé testy ze zahraničí ukazují, že Face ID většinou rozpozná i dvojčata, nenechá se ošálit fotkou či maskou. Já jsem zatím během dvou dnů nezaznamenal, že by Face ID selhalo za běžných podmínek. Funguje přes dioptrické, sluneční či sportovní brýle. Naopak si neporadí s lyžařskými či potápěčskými brýlemi. Nevadí částečně zakrytý obličej, čepice, klobouky, kukly, paruky apod. Pokud si ale nasadíte klaunský nos, Face ID vás již nepozná. Další situace si ukážeme ve videu.