Návštěvnické centrum Apple Park by mohlo být pro ostatní vzorem, jak vytvořit přístupnou budovu, uvádí návštěvník @xarph na Twitteru. Centrum se úspěšně stará o zákazníky na invalidním vozíku, ale také o nevidomé a částečně zrakově postižené – s jediným selháním.



Skvělý přístup začíná přímo na parkovišti. Namísto ramp je celá konstrukce postavena na přesné úrovni jako parkoviště. Obvykle jsou budovy s výškou obrubníku vyšší, protože je levnější použít zvýšené betonové podložky. Následují vstupní dveře. Každé dveře mají pohybem aktivované automatické spouštěče, které se spustí i pro návštěvníky na invalidním vozíku. Obvykle tlačítko je připevněno k rámu a je těžké ho stlačit z invalidního vozíku. Následuje rozvržení obchodu. V interiéru jsou extrémně otevřené prostory.

Neexistují žádné alternativní cesty pro invalidní vozíky nebo pomocná zařízení. Veškeré zboží návštěvnického centra je uloženo na regálech na výšku invalidního vozíku. Oba hasicí přístroje a automatický externí defibrilátor jsou také přístupné pro uživatele invalidního vozíku. Zatímco ne všichni mohou být schopni jej použít, mohli by jej podat. Jediným selháním je vodní baterie v kavárně. Je umístěna příliš daleko, aby se k ní dostaly osoby z invalidního vozíku. Osoby se zdravotním postižením musí v blízkosti toalet použít jednu ze standardních vodních fontán. Společnost Apple získala řadu ocenění za svou práci v oblasti dostupnosti.

Zdroj: 9to5mac.com