Apple zřejmě experimentoval s možností vytvoření výkonné verze Apple TV dlouho předtím, než vytvořila Apple TV 4K, s odhalením kódových odkazů v úniku „iBoot„, což naznačuje, že mohl použít čip Apple A9X.



Vývojář Steve Troughton-Smith prohlašuje, že nalezl odkazy na „variantu A9X Apple TV, která nikdy nebyla představena“ uvnitř uniklého zdrojového kódu. Vzhledem k věku kódu, který byl údajně vytažen z iOS 9, by nárokované nevydávané zařízení mohlo být jedním z prvních pokusů Applu vyrábět výkonnější verzi svého streamovacího set-top boxu.

Model čipu Apple A9X je postaven na 64bitový systém navržený společností Apple a představený jako součást první generace zařízení iPad Pro, včetně modelů o rozměrech 12,9 palců a 9,7 palce. Čip byl nárokován společností Apple, která nabízí dvojnásobný výkon GPU a 1,8násobek výkonnosti procesoru A8X CPU, což z něj činí nejmocnější mobilní procesor pro zařízení iOS v té době.

Hardware pro čtvrtou generaci Apple TV, který byl vydán v září 2015, se soustředil na procesor A8, který byl použit v iPhonu 6 a 6 Plus a iPad mini 4, s dostatečně silným čipem pro vyhledávání Siri a provozování třetí strany aplikace v tvOS.

Apple pokračoval ve výrobě výkonnějšího modelu, který představil Apple TV 4K v září 2017, ta v podstatě zachovával konstrukční a hardwarové aspekty verze čtvrté generace. Pro vydání 4K, Apple skončil s nástupcem A9X a skočil na A10X Fusion, dalším čipem používaným v modelech iPad Pro.

Zdroj: appleinsider.com