Intel by mohl být výhradním dodavatelem LTE modemů pro všechny nové iPhony, které budou představeny v roce 2018, podle analytika Ming-Chi Kuo ze společnosti KGI Securities. „Očekáváme, že společnost Intel bude výhradním dodavatelem čipu pro základní model 2H18 pro nové modely iPhone, zatímco společnost Qualcomm nemusí mít žádný podíl na objednávkách.



Kuo očekával, že společnost Intel dodá 70 procent modemů, přičemž společnost Qualcomm poskytne zbývajících 30 procent objednávek, ale nyní se domnívá, že Intel může být i jediným dodavatelem, který bude mít hned několik konkurenčních výhod.

Nejdříve a nejdůležitějším modelem Intel XMM 7560 [PDF] podporuje jak GSM, tak CDMA, což znamená, že Apple by mohl uvolnit jediný iPhone model, který funguje napříč operátory AT & T, Verizon, T-Mobile a Sprint. Modemy Intel dosud neměly CDMA, což znamená, že společnost Apple nikdy nemohla zcela využít Qualcomm pro všechny modely iPhone.

Apple je také zapleten do velkého soudního sporu se společností Qualcomm, která se týká licenčních praktik proti konkurenční soutěži, a Kuo se domnívá, že výrobce iPhonu, který přechází na společnost Intel jako výhradní dodavatel modemu, přinese dodatečný tlak na společnost Qualcomm.

Kuo dodal, že je příliš brzy na to, aby se zjistilo, zda Intel bude moci v budoucnu udržet svou pozici exkluzivity, neboť Apple obvykle upřednostňuje diverzifikaci dodavatelského řetězce. Dodává, že společnost Apple může objednávat od společnosti Qualcomm znovu výměnou za koncese v probíhajícím sporu mezi oběma společnostmi.

Společnost Qualcomm byla výhradním dodavatelem základních čipů společnosti Apple, dokud se nezačaly objevovat objednávky na iPhone 7 a iPhone 7 Plus s čipy od Intelu.

Za účelem vykompenzování ztraceného obchodu na iPhone se očekává, že společnost Qualcomm bude agresivnější při zajišťování objednávek od čínských výrobců smartphonů. Domnívá se však, že tyto čínské společnosti nechtějí mít monopolizovaný trh, takže schopnost společnosti Qualcomm získat tržní podíl v zemi může být omezená.

Kuo rovněž zdůraznil, že přenosové rychlosti LTE se výrazně zvýší u nových modelů iPhone, které budou představeny ve druhé polovině roku 2018.

Zdroj: macrumors.com