Před 17 lety vyšla speciální edice iMac G3, design Blue Dalmatian a Flower Power přinášejí na přelomu století úplně něco jiného, než na co byli zákazníci Apple dosud zvyklí. Flower Power a Blue Dalmatian nebyly jediné barvy, které se v této edici nacházely.



K dispozici byly i barevné provedení Blueberry, Strawberry, Lime, Tangerine, Grape, Graphite, Indigo, Ruby, Sage a Snow, takže rozsah byl poměrně pestrý. Edice vyšla v době, kdy byl typický počítač ošklivý béžový nebo šedý, právě proto se ukázala jako revoluční. Původní myšlenka byla, že si zákazník může vybrat Mac, který nejlépe reprezentoval jeho osobnost. Steve Jobs byl silně inspirovaný 60. lety, i když je poměrně těžké si představit, že by v jeho kanceláři byl iMac Flower Power.

Pravidelní fanoušci nereagovali tak, jak bylo očekáváno. Ne každý totiž byl fanouškem těchto nových počítačů. Disponoval ale poměrně dobrými hardwarovými vlastnostmi. S cenou 1,199 až 1,499 dolarů, 500 nebo 600 MHz procesorem PowerPC G3, 64 nebo 128 MB RAM, vyrovnávací pamětí 256 KB úrovně 2, jednotkou CD-RW a 15-palcovým monitorem si tyto počítače někteří uživatelé přece jen oblíbili.

Ve skutečnosti to ale byl druhý nejdůležitější produkt, který Apple kdy udělal po přelomu Apple II v roce 1977. Byla to první skutečná spolupráce mezi Jobsem a Jonym Ivem. G3 se stal hitem přesně v době, kdy to Apple nejvíc potřeboval. Kdyby iMac G3 nebyl ani trochu úspěšný, nikdy by nemusel být iPod, iPhone, iPad nebo kterýkoli jiný průlomový produkt společnosti Apple, který následoval během příštího desetiletí. I přes to, Flower Power a Blue Dalmatian nezůstaly v prodeji dlouho. Jejich prodej Apple v červenci ukončil, následoval ho iMac G4, který se začal prodávat v roce 2002.

https://youtu.be/nN5Lv0Z_z7w

Zdroj: www.cultofmac.com