HomePod slouží jako prostředník mezi dvěma největšími streamingovými hudebními platformami na přehrávání hudby a těmi jsou Apple Music a Spotify, ale rozdíl v přehrávání je dost dramatický.



Pokud posloucháte několik let Spotify, tak je pro vás poslech na HomePodu značně nekomfortní protože budete muset přehrávat hudbu z Macu, iPhonu, nebo iPadu za využití nastaveného výstupu AirPlay pro přehrávání na HomePodu. Navíc HomePod nebude reagovat na žádný váš příkaz, pokud budete chtít například další skladbu, nebo vašeho oblíbeného interpreta.

V případě Apple Music je komfortní zóna úplně jinde, nejen že můžete přehrávat na HomePodu přehrávat hudbu a Siri bude reagovat na povely k vyhledání určitého interpreta, alba, nebo další skladby, ale můžete přes Apple Music přehrávat na HomePodu hudbu a přitom mít třeba ve sluchátkách na MacBooku, nebo iPhonu zcela odlišnou hudbu, a to i když budete na obou zařízeních přihlášení se stejným Apple ID účtem.

Řešením by byla přímá podpora HomePodu pro aplikaci Spotify, nakonec i samotný Apple má 30% z každého předplatného z App Storu, takže i ze Spotify. Kromě toho, jasně by to usnadnilo ovládání Spotify na HomePodu. Pokud vezmeme znovu v potaz to, že používáte několik let Spotify, tak zvykat si a budovat znovu veškeré playlisty, oblíbená alba, rovněž není práce na 2 hodiny. Přitom většina chytrých reproduktorů umožňuje připojit se k zařízení pouze pomocí Bluetooth a ovládat danou aplikaci, ale to by nebyl Apple, kdyby tato funkce nebyla zakázaná a nechránil si svůj ekosystém.

Co se týče přehrávané kvality, tak Apple Music i Spotify zní dost podobně, takže zde se nekoná žádná výrazná změna, i když si můžete změnit EQ buď v aplikaci Spotify, iTunes, popř. přímo v nastavení iPhonu, ve všech případech se musí přehrávvat hudba přes AirPlay, aby jste mohli ovládat EQ.

Záver: Pokud používáte Apple Music, získáte z prvního inteligentního reproduktoru nejlepší možný poslech. To vás pravděpodobně nepřekvapí. Pokud jste však předplatiteli Spotify a chcete poslouchat na HomePodu, tak se jedná o skvělou investici do kvalitního zvuku, ale komfort není tak příjemný, jako u nativní Apple Music aplikace.