Každý rok můžeme číst desítky článků o bezpečnostních problémech týkajících se počítačů Mac a malwaru. Proto je těžké si představit, že stále existuje mylná představa, že se do těchto počítačů nemůže dostat vir.



Ačkoli je to z části pravda. Počítače Mac jsou mnohem odolnější vůči tomu, co je běžně klasifikováno jako viry, a obecně je malware pro uživatele Mac mnohem vzácnější. Ale to neznamená, že byste se před hrozbami malwaru nemuseli chránit. A není to jen malware, existuje dlouhý seznam dalších hrozeb, na které byste si měli dát pozor. Nejlepší ochrana, jak těmto počítačovým hrozbám zabránit je Malwarebytes. Zde je návod, co udělat, abyste měli jistotu, že je váš počítač v pořádku:

Jakmile nainstalujete aplikaci Malwarebytes jedná se většinou o jednoduchý proces, který nezabere víc jak jedno kliknutí. Jak můžete vidět na výše uvedeném videu, aplikace má jednoduché a snadno srozumitelné rozhraní, které vás provede celým úkolem skenování škodlivého softwaru a v případě, že je něco objeveno, karanténou a správným a bezpečným řešením hrozby.

V rámci toho máte možnost buď zapnout ochranu v reálném čase tak, aby aplikace aktivně vyhledávala příchozí hrozby nebo můžete prověřovat ručně v systému. Pokud něco zjistí, program Malwarebytes vás vyzve k potvrzení karantény. Na levé straně aplikace je nabídka, kde najdete možnost Karanténa. Zde můžete zobrazit všechny potenciální hrozby, které aplikace zjistí. Ty můžete buď přezkoumat, nebo je nakonec odstanit z vašeho systému trvale. Malwarebytes ve skutečnosti chrání váš Mac před mnohem více hrozbami, než jen malware.

Adware a nevyžádaný software, často označovaný jako PUP nebo potenciálně nežádoucí programy, představují pro uživatele Mac stále větší problém. Odborníci z Malwarebytes zdokumentovali mnoho z nich, včetně balíčků nevyžádaných softwarů ve falešných instalacích Adobe Flash Player, kde se škodlivý sowtware snaží přesvědčit uživatele, že potřebují zakoupit opravu vážného problému, zveřejnění falešných uživatelských recenzí, nebo falešnými tvrzeními o schopnostech softwaru (např. tvrzení, že jsou antivirový program, který nedokáže detekovat malware Mac).

Když aplikace detekuje hrozbu, můžete snadno odstranit soubory v karanténě, čímž je odstraníte ze svého počítače, a to kliknutím na tlačítko Vymazat karanténu přímo v oblasti Karanténa v programu Malwarebytes. Pokud se rozhodnete zapnout ochranu v reálném čase obdržíte automaticky upozornění, když Malwarebytes detekuje hrozbu, nebo když provádí aktualizaci, která chrání před nejnovějšími hrozbami.

Ochránit váš počítač Mac již nemůže být snadnější, na rozdíl od mnoha dalších aplikací se složitým uživatelským rozhraním. Pokud hledáte snadný a důvěryhodný bezpečnostní software pro ochranu vašeho počítače, můžete si zdarma stáhnout a používat Malwarebytes. Bezplatná verze vám umožní skenovat a vyčistit počítače Mac, zatímco prémiová verze vám umožní zapnout ochranu v reálném čase, abyste se mohli aktivně chránit proti příchozím virům, spywarům, škodlivému softwaru a útokům ransomwaru. Cena Malwarebytes je 998 Kč za rok pro jedno zařízení.

Zdroj: 9to5mac.com