Sběratel starých počítačů Apple se pokouší obnovit nefunkční Apple I do plného provozu a dokumentuje celý proces na Twitteru. Jimmy Grewal byl dříve programovým manažerem společnosti Microsoft.



Grewal má výhodu v tom, že řídí společnost s oddělením pro opravy. „Můj tým mi pomohl sestavit v loňském roce repliku Apple-1. Nyní mám v ruce originál, který se  vyplatí, protože máme znalosti, nástroje a nejdůležitější zkušenosti pro to obnovit něco vzácného a cenného.“ Nejnovějšími informacemi o projektu je, že selhalo testování elektrickým proudem. Dosud nebylo zjištěno, co tento problém způsobilo. „Kluci pracují tvrdě, aby zjistili co se stalo, ale zdá se, že každý jednotlivý komponent funguje dobře.“ Pokud je třeba komponenty vyměnit, Grewal je odhodlán obnovit originál co nejvěrněji.

Během posledních dvou let jsem získal díly a příslušenství, u kterých jsem předpokládal, že přijdou později. Některé jsou zachráněny z podobného ročníku jako arkádové stroje, konkrétně arkády Atari 1975/76/77. Některé jsou staré zásoby. Některé jsou součásti, které jsem pro tento účel koupil na eBay. „Mnoho z přístrojů v mé sbírce jsou nové, nebo ty, po kterých jsem v minulosti toužil. Mým cílem nebylo mít všechny, ale jen ty, které pro mě osobně něco znamenají.“ Modely Apple I pravidelně prodávají za nízké až vysoké šestimístné částky, ale Grewal nemá v úmyslu prodat. Jeho cílem je, aby se objevil v muzeu, aby ho vidělo co nejvíce lidí.

Zdroj: 9to5mac.com