Společnost Apple oznámila uživatelům v lednu přenos dat a uvedla, že uložené informace budou přesunuty na servery provozované jeho partnerem v zemi Guizhou-Cloud Big Data Industry Co. Ltd.



V té době se Apple nepodařilo upřesnit, jaké informace budou do tohoto přenosu zahrnuty. V pátek potvrdila agentura Reuters, že součástí tohoto hromadného přenosu jsou iCloud klíče od zákazníků, čímž je pro čínské vládní agentury snadnější získat uživatelské texty, e-maily a další informace. Podle protokolu zabezpečení společnosti Apple jsou data uložená v cloudu zašifrována, stejně jako přenosy dat do a ze zařízení uživatele. Stejně jako u jiných systémů jsou pro přístup k datům iCloud vyžadovány kryptografické klíče.

V současné době se všechny klíče iCloud – dokonce i pro čínské účty – nacházejí na amerických serverech, což znamená, že státní žádosti o přístup spadají pod pravomoci USA. Tato ochrana zmizí, jakmile Apple přenese klíče do Číny. Jakmile budou na čínské půdě, státní orgány budou moci požádat o informace prostřednictvím čínského právního systému. Aktivisté za lidská práva se obávají, že taková změna by mohla být nebezpečná pro uživatele v oblasti politiky, jejichž komunikace a osobní informace by mohly být zneužity.

Společnost Apple opakovaně uvedla, že přenos dat je podmínkou pro provoz iCloud a dalších cloudových služeb v Číně, což je lukrativní oblast, kterou si nemůže dovolit vynechat. Apple uvedl, že nebude přenášet data zákazníků na servery GCBD, dokud nebudou souhlasit s novými smluvními podmínkami, ale poukazuje na to, že více než 99,9 procent uživatelů iCloud to již udělalo.

Zdroj: appleinsider.com