Kuriózní případ se stal jednomu ze zaměstnanců Googlu – Brendenovi Mulliganovi. Ten před třemi lety smazal a následně prodal svůj starý iMac. Nedávno si však všiml, že zařízení se stále zobrazuje v listu zařízení v aplikaci „Najít iPhone“. Redaktor ze serveru Medium jej na toto téma vyzpovídal a my vám teď přinášíme vše, co jsme se od něj mohli dozvědět.



Není to tak dlouho, co si Mulligan všiml, že se jeho starý iMac stále zobrazuje v seznamu zařízení aplikace Najít iPhone. V rozhovoru vysvětluje, že ve svém rozhraní našel zařízení pojmenované jako „Michael’s iMac, které svoji polohu zobrazovalo okolo 100 mílí (cca 160km) od jeho polohy.

Mulligan tvrdí, že uživatel, který od něj počítač před třemi lety odkoupil se vůbec do svého účtu nepřihlásil, proto Apple stále spojuje hardware s jeho účtem. A to i přes skutečnost, že Mulligan před prodejem celý iMac vymazal. „Z nějakého důvodu se tento člověk vůbec nepotřeboval přihlásit do jeho iCloud účtu. To znamenalo, že Apple stále asocioval hardware tohoto počítače s mým účtem. A to i přes to, že počítač už k mému účtu přihlášen nebyl.“ Prodejce také vysvětluje, že se podle něj nejedná o závažnou chybu pro prodejce, ale rozhodně může výrazně narušit soukromí kupujícího.

Počítač byl iMac. Protože jsou iMacy především stále na jednou místě a nepřenáší se, poloha odhalila „jen“ bydliště nového majitele. Mohlo to být ale i horší. Kdyby se jednalo například o MacBook, mohl by Mulligan 3 roky sledovat každý krok kupujícího. To ale není všechno. Kromě polohy měl prodejce také přístup ke třem ovládacím prvkům aplikace – Prozvonit, uzamknout a vymazat zařízení. Jedním kliknutím tak mohl vymazat celý obsah iMacu. Řešení bylo přitom jednoduché. Hned, jakmile se nový majitel přihlásil do svého iCloud účtu a zapnul funkci Najít Mac, zařízení se již nadále na Mulliganově seznamu nezobrazovalo. Prodejce problém komentuje s dojmem, že pravděpodobně došlo k nějakému problému při mazání zařízení, jelikož funkci Najít Mac před procesem vymazání manuálně nevypnul.

To, zda se jedná o ojedinělý případ, nebo je těchto případů více, je zatím neznámé. Mohlo by se ale jednat o obrovskou bezpečnostní chybu v systému, která by mohla způsobit nemalé úniky informací. Stejně tak už ale tato chyba může být v některé z novějších verzí MacOS opravena, přecijen se jedná o starší zařízení a systém nemusel být delší dobu aktualizován.

Zdroj: 9to5mac.com