Máte iPhone a nevíte, jak jej nastavit, aby správně zobrazoval barvy? Nejste si úplně jistí, co je to True Tone, co dělá Night Shift nebo co znamená široký gamut P3? Prozradím vám nejjednodušší správné nastavení barev na iPhonu.



True Tone

Je technologie, která zajišťuje dle Applu věrné podání barev. Poprvé se objevila u iPadů Pro a dnes je k dispozici i u iPhonů 8, 8Plus a X. Pomocí speciálního senzoru měří teplotu a intenzitu okolního světla. Na základě takto získaných hodnot společně s technologií automatické úpravy jasu optimalizuje barevné podání a jas displeje. Zejména při umělém osvětlení přináší True Tone příjemnější zobrazení a věrnější podání barev. Nicméně jako každá automatická technologie znemožňuje 100% přesnost podání barev, takže pokud vám opravdu záleží na barevné věrnosti displeje, True Tone vypněte a používejte zařízení na denním světle. Pokud není možné zajistit čistě bílé osvětlení v místnosti, kde jste, naopak je True Tone vaše jediná možnost, jak se aspoň přiblížit k ideálu.

Night Shift

Smyslem technologie Night Shift je omezit vyzařování modrého světla, které blokuje produkci Melatoninu a tím může narušovat spánkový cyklus. Pokud si tuto funkci zapnete, bude se vám lépe usínat při čtení knížek, ale na barevnou věrnost zobrazení můžete zapomenout. Při práci s fotografiemi musí být vždy vypnuta.

Správa barev a gamut P3

iOS nenabízí v tomto okamžiku uživatelskou možnost zásahu do správy barev. Nejnopvější displeje od Applu jsou kalibrovány na široký gamut P3, který umožňuje zobrazovat nejen fotky pořízené Apple zařízeními, ale i jakékoli sRGB data s vysokou přesností. Obecně mobilní zařízení nejsou vhodným nástrojem pro 100% práci s barvami, takže je dobré k nim přistupovat jako k náhledu (Soft Proof).