VideoLAN vydal v pátek hlavní aktualizaci populárního přehrávače médií VLC 3.0 Vetinari, který se rozšiřuje na všechny platformy, včetně macOS, iOS a tvOS. Verze 3.0 obsahuje obrovské množství nových funkcí a vylepšení, včetně automatického dekódování hardwaru pro přehrávání 4K a 8K.



Dále podporu 10bitového HDR, 360stupňového videa a 3D zvuku a streamování Chromecastu s podporou jiných formátů než nativní. VLC nyní pracuje s Blu-Ray Java menu a podporuje procházení lokálních sítí a jednotek NAS, včetně SMB, FTP, SFTP a NFS. Aplikace pro systém iOS byla také optimalizována pro iPhone X, zatímco na Macu lze podporovaná zařízení pro streamování Chromecastu nalézt v panelu nabídek v části Přehrávání -> Renderer.

Mezi dalšími změnami a vylepšeními patří další mimořádné funkce: přepracovaný ovladač na celou obrazovku, který změnil svůj design; nová ikona stavové lišty, která zobrazuje metadata a ovládací prvky přehrávání; podpora ztlumení klávesnice při přehrávání videa na celou obrazovku; významné zlepšení výkonu v manipulaci s playlisty; a zjednodušené okno preferencí. VLC 3.0 je zdarma ke stažení pro Mac na webu VideoLan. Také je již k dispozici v tvOS App Store, ale aktualizace pro iPhone a iPad ještě stále nebyla vydána.

Zdroj: macrumors.com