Jak je obvyklé, společnost Apple urychlila investice do výzkumu a vývoje během prvního fiskálního čtvrtletí roku 2018. Vynaložila více než 3,4 miliardy dolarů na nové zaměstnance a iniciativy, které udrží společnost konkurenceschopnou na rychle se rozvíjejícím technologickém trhu.



3,4 miliardy dolarů představovaly 4 procentní čisté tržby společnosti za tříměsíční období končící v prosinci, jak vyplývá z podání Komise pro cenné papíry a burzu. Tato hodnota představuje nárůst o 410 milionů dolarů a nárůst o 536 milionů dolarů na rok.

Apple připisuje meziroční růst nově najatým lidem a výdajům souvisejícím s činnostmi v oblasti výzkumu a vývoje. Podle očekávání nejsou projekty podrobně popsány, ale Apple říká, že zaměřuje investice na vývoj „nových a aktualizovaných produktů a služeb, které jsou základem obchodní strategie společnosti„.

Pokud se současná sazba dodrží, tak je Apple na cestě vynaložit více než 10 miliard dolarů na svůj závazek v oblasti výzkumu a vývoje do roku 2018.

Společnost poprvé přerušila hranici 10 miliard dolarů ročně v roce 2016, kdy výdaje na výzkum a vývoj představovaly 5% z celkového čistého prodeje. Pro srovnání, společnost Apple vynaložila 3% čistého prodeje na činnosti v oblasti výzkumu a vývoje v letech 2014 a 2015. Zvýšené výdaje na výzkum a vývoj znamenají práci na projektech, které přesahují rutinní údržbu produktu. Potenciální oblasti výzkumu zahrnují rozšíření na inovace v oblasti rozšířené reality, které jsou v současné době omezeny na ARKit, ty by mohly v příštích měsících nebo letech spustit nové kategorie hardwaru.

Jiné investice zahrnují pozůstatky projektu „Project Titan„, pokusu společnosti Apple postavit od začátku samostatnou automobilovou platformu. Přesouván do menších týmů, nyní je iniciativou myšlenka rozvíjet autonomní technologii jízdy pomocí specializovaných senzorových zařízení a softwaru instalovaných na testovacích vozech Lexus.

Zdroj: appleinsider.com