Mobilní zpravodajská platforma společnosti Apple byla obviněna, že „žije v minulosti“ spoluzakladatelem a vedoucí konkurenční zpravodajské služby Flipboard. Připomínky se řekl v úterý na konferenci Code Media v Kalifornii, kde se generální ředitel společnosti Flipboard Mike McCue zúčastnil Q & A o budoucnosti obsahu v digitálním mobilním prostoru.



Nyní ve svém osmém roce aplikace Flipboard organizuje on-line články do lepšího čtecího formátu pro mobilní zařízení a dosahuje zhruba 100 milionů uživatelů měsíčně. Hlavní konkurence pro Apple News, na které společnost Apple začala přepravovat s iOS 9 a využívá 70 milionů uživatelů měsíčně.

McCue řekl: „produkt žijící v minulosti, neexistuje žádná schopnost sdílení na sociálních sítích, je to další formát, který musí vydavatelé přijmout.

Apple je pro Flipboard konkurencí a zároveň i partnerem, takže pokud by Apple hodně chtěl, mohl by Flipboard i od svých čtenářů odříznout třeba z důvodu, že se jedná konkurenční službu pro Apple News. Nejednalo by se o první podobný případ.

Zároveň je Apple News velkým problém pro vydavatele v případě Flipboardu se totiž články pravidelně přesměrovávají na webovou stránku vydavatele, takže se u obsahu zobrazuje vydavatelova reklama. Apple však jede svojí vlastní uzavřenou hru, kde vydavetelé nemají žádný zisk za konzumaci obsahu od čtenářů.

Apple sice nabízí 100 procent výnosu z obsahu, který nezobrazuje nebo pouze v daných formátech, popř. 70 procent z iAds prodávaném společností Apple, ale zisk není v takové míře, jako u přesměrování na web vydavatele. Co má však Apple dobře vypracované je vzhled Apple News pro iPhone a iPad ve způsobu, jaký chce sám vydavatel a ten tak může směřovat design obsahu jedním směrem.

Zdroj: macrumors.com