Společnost Microsoft vydala bezplatnou aplikaci iPhone Soundscape, jejímž cílem je pomoci slepým lidem a uživatelům s omezeným viděním lépe ovlivňovat své okolí, a to tím, že poskytuje 3D zvukové stopy tam, kde jsou místa ve vztahu k pozici uživatele.



Aplikace automaticky vyvolá klíčové body zájmu uživatele, včetně cest a křižovatek, které mohou být potřebné k navigaci, přičemž uživatelé mohou v případě potřeby tuto funkci upravit nebo vypnout. Zvuková značka může být umístěna v orientačním bodě, což zvýrazní konkrétní umístění.

K dispozici jsou také tři softwarová tlačítka, která se používají v dolní části obrazovky aplikace a poskytují podrobnější informace o pozici uživatele. „Moje poloha“ popisuje, kde stojí uživatel a uvádí, kterým směrem čelí, zatímco „Ahead of Me“ bude upozorňovat na body zájmu před uživatelem, jako jsou obchody podél ulice. Třetí, „Around Me“, popisuje blízké body zájmu v každém ze čtyř hlavních směrů, které Microsoft navrhuje, aby mohl pomáhat s orientací poté, co vystoupil z autobusu nebo na vlakovém nádraží.

Aplikace vyžaduje iPhone a sluchátka vhodná pro nošení venku, přičemž společnost Microsoft doporučuje Apple AirPods a sluchátka otevřená do uší jako vhodné příslušenství. Může se také spustit na pozadí, zatímco je používána jiná aplikace, včetně aplikací založených na zvuku, jako jsou podcasty.

Zatímco asistenční pes může pomoci bezpečně provádět jeho majitele z jednoho místa na druhé, aplikace by mohla pomoci poradit, kde je umístěn konkrétní obchod, který chce uživatel navštívit a další mimo schopnosti asistenčního psa.

Aplikaci můžete stáhnout v App Storu.

Zdroj: appleinsider.com