Záznamy o hudebních příjmech se v loňském roce zvýšily na dvojnásobná čísla, a to díky růstu výnosů od společností Apple, Spotify a dalších streamovacích služeb, podle nové zprávy společnosti Liaison Group of America (RIAA).



V roce 2017 dosáhly tržby v oblasti hudebního průmyslu v USA 16,5 procenta v maloobchodní hodnotě a 12,6 procent ve velkoobchodní hodnotě, a to na 8,7 miliardy dolarů a 5,9 miliardy dolarů, což je růst, který téměř připisuje RIAA k růstu předplatného streamovacích služeb.

Příjmy z hudebního streamování dosáhly v roce 2017 5,7 miliardy dolarů, v porovnání s 4 miliardami dolarů v roce 2016 a 2,3 miliardy dolarů v roce 2015, což je rok, kdy společnost Apple spustil Apple Music.

Podle RIAA, (20 procent) a digitální stahování (15 procent). Vzhledem k tomu, že streamování vzrostlo, digitální stahování kleslo o 25 procent v roce 2017. A zatímco příjmy z fyzických médií jsou ještě více vzdálené, v loňském roce klesl zisk jen o čtyři procenta na 1,5 miliardy dolarů.

V budoucnu se očekává, že Apple Music předběhne Spotify, alespoň co se týče USA, ale na celkové počty z celého světa si bude muset Apple ještě pěkně počkat. Poprvé se model streamování objevil v roce 1999, ale až v roce 2017, příjmy z hudby v USA rostly dva roky po sobě ze streamovacích služeb. Stejnou cestou jde přitom i služba YouTube Music, která zatím není dostupná v ČR.

Zdroj: appleinsider.com