Apple v roce 2016 podal patent obsahující klávesnici, která by měla být více odolná vůči drobkům a ostatním nečistotám. Tento patent se dostal na světlo světa až dnes a to díky magazínu The Verge.



Patent ve svém základě popisuje, jak by bylo možné vytvořit mechanismus kláves tak, aby byl co nejlépe odolný vůči nečistotám. To by mohly být například drobky, nebo třeba už jenom prach. Přitom Apple v patentu tuto technologii popisuje na dnešním butterfly mechanismu. Ten používá u svých nynějších notebooků (MacBook Pro a MacBook). The Verge uvedlo, že by se tak mělo jednat o další stupeň ochrany, jelikož například vniknutí vody může poškodit elektroniku, cukr může zkorodovat elektrické kontakty a pevné látky mohou zase bránit ve stisknutí kláves.

Společnost dále popisuje, jak je možné podle patentu vniku nečistot zabránit. Apple by mohl implementovat mechanismy jako membrány nebo těsnění, tím by zabránil například vniku tekutin. Dále by pak mohla být implementována další ochrana kolem čepiček jednotlivých tlačítek, jako malé kartáčky, klapky a další drobná vylepšení zabraňující vniku pevných částic.

Apple svůj butterfly mechanismus poprvé implementoval do 12″ MacBooku v roce 2015. Později se tohoto nového mechanismu ve vylepšené podobě dočkal také MacBook Pro. Na 12″ MacBooku i MacBooku Pro si uživatelé stěžovali na zaseklé klávesy. Apple takovéto případy v rámci záruky řeší výměnou klávesnice zdarma, nicméně zákazníci mimo záruku mají smůlu. V tuto chvíli však také nemáme k dispozici žádné další informace o tom, že by byl nějaký nový typ odolnější klávesnice na cestě. Stejně tak se nakonec může stát, ostatně jako u všech patentů, že jej Apple nikdy nepoužije a takovéto klávesnice se vůbec nedočkáme.

Zdroj: 9to5mac.com