Apple jako součást systému iOS 11 spustil ARKit framework, který umožnil vývojářům vytvářet aplikace pro iPhone a iPad postavené na rozšířené realitě. Nyní, když je iOS 11 k dispozici už 6 měsíců, vydala analytická společnost SensorTower zajímavé informace o popularitě ARKit aplikací.



Ve zprávě společnosti SensorTower se dočteme, že aplikací postavených na rozhraní ARKit bylo za uplynulého půl roku staženo z App Storu více než 13 milionů. Tyto data se týkají jen aplikací, které výhradně používají ARKit. Stejná společnost prováděla výzkum i v říjnu minulého roku. Tedy jen jeden měsíc po spuštění iOS 11. V té době bylo staženo „pouze“ něco okolo 3 milionů aplikací využívajících výhradně ARKit.

Stejně jako tehdy však odvětví dominují hry. Právě ty se staly nejoblíbenějšími aplikacemi s podporou ARKitu. SensorTower se ve své zprávě zmiňuje, že z celkového počtu aplikací bylo něco okolo 47% pouze hry. Užitečné aplikace (například jako MeasureKit) potom zabraly něco okolo 14% z celkového počtu stažených aplikací. Kategorie Lifestyle potom svůj podíl zdvojnásobila z 5% na 11%. Do této kategorie spadá třeba aplikace IKEA Place.

Co se poté týče nejstahovanější bezplatné aplikace, je to hra AR Dragon. V žebříčku placených aplikací poté dominuje aplikace CamToPlan Pro. SensorTower nakonec předpokládá růžovou budoucnost pro ARKit aplikace. Dodává, že v současné době je na App Storu něco kolo 2000 aplikací podporujících ARKit, přičemž poznamenává, že je obrovské místo pro růst těchto aplikací.

Zdroj: 9to5mac.com