Bitcoin předstihne dolar v důležitosti, neboť se stane jedinou globální měnou internetu během desetiletí, uvedl Jack Dorsey, jeden z předních podnikatelů Silicon Valley a výkonný ředitel Twitteru. Navzdory nedávné slabosti v hodnotě a obavám, že v současné době nemůže transakce zpracovávat rychle nebo levně, aby mohl fungovat jako měna, pan Dorsey, který je výkonným ředitelem společnosti Twitter a platební společnosti Square, se domnívá, že bitcoin tyto překážky překoná a bude použito k nákupu každodenních předmětů, jako je káva.



Bitcoin je nejpopulárnější digitální měna na světě a nejznámější aplikace blockchainové technologie. Existuje pouze jako řetězec počítačového kódu v nezměnitelné, distribuované digitální veřejné knize. Vytvořené před devíti lety a v loňském roce se vyšvihla do výšin, když jeho hodnota vzrostla na 20 000 dolarů a v několika měsících přeměnila některé z jejích prvních investorů na miliardáře. Jeho popularita vedla k explozi konkurenčních kryptoměn.

Bitcoinova hodnota se od té doby prudce snížila, protože se objevovalo příliš mnoho negativních zpráv a obav regulačního omezení a varování před bublinou. Včera se obchodovalo na hodnotě 8,803 dolarů.

Dorsey trvá na tom, že virtuální měny postavené na distribuovaných knihách budou dalším velkým průlomovým decentralizačním postupem v technologiích. „Svět bude nakonec mít jednotnou měnu, internet bude mít jednotnou měnu. Já osobně věřím, že to bude bitcoin, “ řekl pro The Times. To se stane „pravděpodobně za deset let, ale mohlo by to být rychlejší„.

Vzhledem k tomu, že se bitcoin se stale obecněji používá, je na společnosti zabývající se zpracováním plateb, jako je Square, aby se ujistila zákazníky, že je tato metoda široce přijatelná.

Dorsey se sám tento týden odhalil jako sponzor začínajícího softwaru Lightning Labs, který se specializuje na technologii, která může potenciálně způsobit, že se bitcoin stane levnějším a rychlejším. Jeho připomínky zdůrazňují debatu mezi nadšenci o tom, jak nejlépe je přeměnit z obchodu s hodnot na rychlé prostředky a snadné platby. Pan Dorsey souhlasil s tím, že bitcoin „nemá nyní schopnost stát se efektivní měnou„.

Je to pomalé a nákladné, ale čím dál víc lidí to má, ty věci zmizí. Existují novější technologie, které vytvářejí blokový řetězec a zpřístupňují ho, „uvedl.

Podnikatel je v Londýně tento týden na podporu Square a odmítl odpovědět na otázky týkající se Twitteru. V roce 2009 založil Square jako mobilní platební společnost a v loňském roce jej přivezl do Spojeného království. Společnost je známá díky malým bílým čtečkám kreditních a debetních karet, které se připojují ke smartphonům a tabletům.

Square zahajuje okamžitou vkladovou službu. Obchodníci jej mohou využít k získání finančních prostředků na své bankovní účty přibližně 20 minut po transakci.

Dorsey uvedl, že cashflow je pro malé podniky obrovskou záležitostí a schopnost okamžitého zaplacení je zásadní pro to, aby mnozí z nich mohli znovu zásobit.

Zdroj: thetimes.co.uk